уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

У Гроцкој учињен и "корак више": Из буџета новац и мртвима!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

30. септембра 2020. године расписан је јавни конкурс за финансирање програма и пројеката удружења из буџета Градске општине Гроцка у 2020.години. Иначе, ово је поновљен конкурс јер је прошли оборен из разлога што је новац додељен удружењу које није са подручја града Београда, а што је био услов према конкурсној документацији.

 Данас су изашли резултати поновљеног конкурса и уместо да комисија нешто научи из претходног периода, отишло се практично и корак даље.

Наиме, према објављеним резултатима јавног конкурса за удружења, као и према подацима из Агенције за привредне регистре, комисија за доделу средстава доделила је новац и преминулим заступницима!

Објављена листа вредновања указује да  су новац из буџета ГО Гроцка добила 24 од 25 захтева удружења, која су конкурисала. Наводно је бодовано свако удружење и на основу тих правила, опредељена су средства:

b1

b2

Списак добијених буџетских средстава већ првим погледом указује на злоупотребе, односно на недозвољено додељивање новца удружењима.

Жиг инфо је извршио проверу појединих удружења и дошао до података који указују да је новац додељен заступнику удружења који је преминуо након одржаних локалних избора и био је један од чланова СНС-а задужен за Ромску популацију. Такође, новац је додељен једном од удружења које је основано три месеца пре објављивања конкурса.

Наиме, према објављеној листи вредновања, конкурсна комисија на челу са председницом Јованком Љуштином, доделила је износ од 110 000 динара удружењу "Центар за будућност Рома". Према подацима из АПР-а, заступник овог удружења је Томислав Ђорђевић из Умчара.

toma cimba

Томислав Ђорђевић је био познат широј јавности под надимком Цимба. Поред овог удружења, познато је да је отворио дом за стара лица "Бели двор", а пресецање свечане врпце урадио је заједно са бившим председником ГО Гроцка, Драгољубом Симоновићем.

На овогодишњим локалним изборима Тома Цимба је учествовао у активној кампањи за Српску напредну странку, међутим након избора је преминио.

Према условима за јавни конкурс удружења, од стране конкурсне комисије је наведено, између осталога, да се достави биографија одговорног лица, као и његова изјава да није у сукобу интереса. Такође је било потребно доставити оригинал конкурсне документације оверен потписом и печатом.

uslovi2

СУБНОР-у Гроцка је такође додељен новац из буџета у износу од 50 000 динара, међутим њихов заступник Будимир Несторовић је преминуо након предате документације, те је могуће да је предати конкурс потписан од стране њега, као заступника. С друге стране, заступник "Центра за будућност Рома" је преминуо пар месеци пре него што је јавни конкурс објављен.

Према условима конкурса, сва правна лица била су у обавези да доставе потврду, односно доказ о предатом финансијском извештају за претходну годину. Према подацима из АПР-а, "Центар за жртве насиља Дар" са седиштем у Гроцкој основан је 22. јуна 2020. године.

dar za objavu

Подаци из АПР-а указују да наведено правно лице није могло предати финансијски извештај за 2019. годину, што је био један од услова конкурсне документације.

Услови из конкурсне документације, такође, наводе да се конкурс не односи на пројекте из области клупског спорта.

uslovi

 

Међутим, Карате клуб "Дунав" из Гроцке на овом јавном конкурсу добија 60 000 динара.

Сабирајући све износе, разна удружења која у свом називу имају "пензионери" добила су 440 000 динара, односно 22 процента укупних буџетских средстава.

Осим удружења пензионера, износ од 100 000 динара добило је и удружење "Сложно за Врчин". Заступник овог удружења је Раде Кнежевић блиски пријатељ Драгољуба Симоновића. У Врчину је познат по томе што држи погребну опрему тик уз просторије СНС-а.

 

ЕЖИ

 

 

Промо

Bg

Најчитаније