среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Додељивање новца из буџета ГО Гроцка: Мртви, накнадна документација, сумњиви рад комисије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

30. септембра 2020. године расписан је јавни конкурс за финансирање програма и пројеката удружења из буџета Градске општине Гроцка у 2020.години. Иначе, ово је поновљен конкурс јер је прошли оборен из разлога што је новац додељен удружењу које није са подручја града Београда, а што је био услов према конкурсној документацији.

12. новембра су изашли резултати поновљеног конкурса, и већ на првом кораку Жиг инфо је утврдио да је комисија отишла практично и корак даље, односно да је новац дат чак и преминулим заступницима.

ВИШЕ ОВДЕ

Објављена листа вредновања указује да  су новац из буџета ГО Гроцка добила 24 од 25 захтева удружења, која су конкурисала. Наводно је бодовано свако удружење и на основу тих правила, опредељена су средства:

Жиг инфо је затражио копије свих учесника овог конкурса, како би детаљније истражили како је и по ком критеријуму комисија доделила новац. Оно што смо пронашли је више него очигледно да се новац у Гроцкој додељује по критеријуму који је познат само комисији која га је доделила. Према детаљније одрађеној анализи , а према постављеним  правилима конкурса, утврдили смо да само 7 учесника испуњава услове за додељивање новчаних средстава.

Наша анализа је указала да према достављеној конкурсној документацији, постоји и тежак фалсификат потписника лица која се представљају као заступници, као и да се у појединим удружењима налазе документа која су евидентно накнадно, након завршетка конкурса достављена.

С обзиром на пронађени документ који датира од 22.10.2020. године у једном удружењу, утврдили смо да комисија, која нам је дала копије свих учесника на конкурсу, није нам доставила када су исти предали документацију.

Накнадно смо затражили одговор од комисије и њихова тврдња је да постоје датуми на ковертама (нисмо их добили на увид) када је које удружење послало документацију. На питање, како је могуће да пронађемо документ који је са датумом од 22.10.2020. године у једном од удружења, када је завршетак конкурса био недељу дана пре, комисија је почела немушто да одговара.

Одговори комисије су били  да они могу сами да затраже неки документ и да доделе учеснику, као и да је могуће да појединачно сваки члан прегледа пристиглу документацију. У суштини, њихови одговори су били у правцу да су они (комисија) хтели да помогну свим удружењима са подручја ГО Гроцка, без обзира да ли постоји валидна документација или нису испуњени услови из конкурса.

Жиг инфо је, због пронађених недостатака, поднео приговор на јавни конкурс за финансирање програма и пројеката удружења из буџета Градске општине Гроцка у 2020.години.

Комплетан приговор можете видети овде.

prigovor by Željko Matorčević on Scribd

Детаљнијом анализом овог јавног конкурса у Гроцкој, недвосмислено смо доказали да се новац свих грађана ове приградске општине и даље додељује незаконито и ван сваких прописа, иако је Буџетска инспекција у свом извештају за 2018. годину, приликом контролисања ГО Гроцка, пронашла незаконитости у трошењу новца.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Промо

Bg

Најчитаније