среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Од ове године над "Грочанком" извршено насиље?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Скулптура „Грочанка“,  свечано је откривена  26. јула 2017. године у центру Грочанске чаршије и од тада представља симбол Гроцке. Дело  је вајара Зорана Ивановића, а  израдила је  уметничка ливница „Јеремић“.

Како се наводило у саопштењу за медија,  иницијатор и главни покровитељ израде скулптуре је градска општина Гроцка, а  донатори  су привредници са општине  Гроцка и то компанија: ПДМ Агро фруит из Пудараца (предузеће садашњег председника ГО Гроцка), предузеће  ЕДЕПРО из Лештана, предузеће Нова Шумадија из Гроцке и пекара АС-Браћа Станковић из Гроцке.

Тадашњи председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић, на отварању, обратио се пристнима и рекао да скулптура “Грочанка“,  као симбол Гроцке, преставља српску девојку у традиционалној народној ношњи , која у руци носи котарицу са воћем које се производи на нашој општини.

Отварање "Грочанке" 2017. година

Судећи по данашњем обележавању, скулптура "Грочанка" је од традиционалне српске девојке са традиционалном ношњом, прешла у "симбол насиља над женама".

Наиме, према информацијама Инфо службе ГО Гроцка, Међународни дан борбе против насиља над женама симболично је обележен  данас и у Гроцкој. Тим поводом, како су  саопштили  из Инфо службе, председник градске општине Гроцка Драган Пантелић и председница Удружења „ Центар за жртве насиља Дар“, Марија Милановић положили су цвеће у центру Гроцке и на тај начин одали почаст настрадалим женама , жртвама насиља.

 

 

ЕЖИ

Промо

Bg

Најчитаније