понедељак, 19 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Председник Гроцке неће заменика, али Закон каже да је дужан да га предложи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник ГО Гроцка, Драган Пантелић, је послао допис редакцији Жиг инфо, након објављеног текста "Зашто је оставка заменика председника у Гроцкој државна тајна?" у којем је навео да он неће именовати заменика председника.

 - Иван Паунић је поднео оставку дана 12.11.2020 године. Због потписивања уговора са КК "Локомотива" , биће дуже одсутан и није у могућности да буде више на функцији заменика председника Општине. Седница Скупштине општине Гроцка ће бити одржана 30.11.2020 године, где ће се оставка усвојити, а самим тим и Иван Паунић разрешити функције заменика председника општине Гроцка. На истој седници биће поднет захтев за враћање мандата, након усвајања оставке.Ја као председник сам донео одлуку да нећу именовати заменика председника Општине, изјавио је за Жиг инфо председник ГО Гроцка, Драган Пантелић.

Међутим, Закон о локалној самоуправи на чијој основи је донет и Статут ГО Гроцка говори да је председник дужан да именује заменика.

Према Закону о локалној самоуправи члан 50 недвосмислено описује како се смењује заменик председника, као и већници.

zakon smena

У овом Закону  описан је рад Скупштине, као органа локалне самоуправе. Председник Скупштине је дужан да оставку, у овом случају заменика председника општине, постави као тачку дневног реда на првој наредној седници, а председник општине је дужан да заједно са разрешењем именује новог.

Овакав поступак "замене заменика председника" прописује се и у Статуту ГО Гроцка.

statut smena

И Статут ГО Гроцка и Закон о локалној самоуправи јасно су прецизирали начин смене и постављања новог заменика председника. Конкретно, након што је Иван Паунић поднео оставку на место заменика председника ГО Гроцка, његова смена се усваја тек на наредној седници СГО Гроцка. Док се седница не одржи, практично, Иван Паунић и даље би требало да обавља своју дужност. Чим се на седници Скупштине ГО Гроцка нађе предлог за разрешење, следећа тачка дневног реда би требало да буде предлог именовања новог заменика председника , јер и Закон о локалној самоуправи и Статут ГО Гроцка јасно кажу да је председник ДУЖАН да то уради.

За сада, на седници СГО Гроцка која је заказана за сутра у 10. часова се не налази предлог о именовању новог заменика председника , већ само смена. .

sednigro4

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније