четвртак, 16 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Почеле 53. (54) Грочанске свечаности са "намештањем" победника за ракију кајсијевачу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Званично 53. Грочанске свечаности отворене су јуче на летњој сцени у Грочанској чаршији. Ова манифестација са вишедеценијском традицијом првобитно је била замишљена да у неколико дана окупља  уметнике, културне прегаоце и посленике, успешне привредне, туристичке и спортске раднике, како би се допринело на тај начин развоју свих општина са којима Гроцка сарађује. Грочанске свечаности почеле су да се обележавају пре 54. године, а како прошле године због пандемије корона вируса нису одржане, званичници су одлучили да овогодишња манифестација буде 53. по реду.

 Јучерашњу свечаност званично је отворио председник општине Гроцка, Драган Пантелић:

-Поштовани гости, сарадници, суграђани, драги учесници. Велика ми је част да Вам се у своје име обратим и да Вас у име Градске општине Гроцка све поздравим и пожелим леп провод у наредних неколико дана. Ова манифестација живи дуго јер поседује квалитет, садржај и велику енергију са којом Гроцка ове свечаности обележава деценијама и увек имамо да понудимо неки додатни садржај. Програм је разноврстан и богат манифестацијама за све узрасте, сигуран сам да ће те уживати. Добро дошли на 53. Грочанске свечаности. Уживајте, поручио је председник Гроцке окупљеним грађанима.

Драган Пантелић, председник ГО Гроцка ; фото: Инфо служба

Грочанске свечаности“ почеле су свечаним дефилеом учесника централном грочанском улицом, чувеном „Грочанском чаршијом“ до позорнице испред Скупштине општине Гроцка, а током трајања манифестације могле су се видети кореографије из разних крајева наше земље у извођењу Културно-уметничких друштава са територије општине Гроцка.

Током двосатног културно-уметничког програма, традиционално се дешавао и избор за овогодишњу најбољу ракију кајсијевачу.

Жири у саставу Проф. др Бобан Ђорђевић, професор Пољопривредног факултета, Живорад Караклајић, угледни пољопривредни произвођач из Брестовика и Душко Живанчевић, из општинске Канцеларије за пољопривреду ове године имали су задатак да на прави начин и адекватно оцене узорке које је доставило 15 произвођача. Међутим, одлуку о томе ко ће освојити прво, а ко друго место донео је већник и десна рука председника ГО Гроцка, Александар Рајковић.

222877858 4005407276224255 6423882746382456158 n

С лева на десно: Дејан Влашковић, Александар Рајковић, Драган Пантелић, Стефан Дилберовић, фото: Инфо служба ГО Гроцка.

Према коначној одлуци жирија, најбољу овогодишњу кајсијевачу произвео је Стеван Николић из Гроцке коме је награду уручио председник општине, Драган Пантелић. Друго место припало је Миломиру Рајковићу из Гроцке, а треће место освојио је Миле Савковић из Бегаљице.

Жири за избор најбоље кајсијеваче, фото: Инфо служба ГО Гроцка

Међутим, коначна одлука је промењена због мешања већника Александра Рајковића, те је онај који је био најбољи, по оцени жирија, добио друго место. Односно, Миломир Рајковић из Гроцке уместо првог, освојио је друго место. Иначе,  Миломир је деда већнику Александру Рајковићу.

Наши извори наводе да је Миломир заиста већ дугогодишњи освајач многобројних награда за производњу  ракије, те прво место је било, малтене, очекивано. Ипак, како наводе наши извори, његов унук, већник Александар када је чуо ко је освојио прво место, извршио је огроман притисак на жири, да промене првобитну одлуку. Како је већник  утицајна личност у Гроцкој, жири је подлегао притиску и по наредби Александра Рајковића  је донео коначну одлуку да Миломир са првог падне на друго место. Чин већника Рајковића, према речима наших извора, донео је велико разочарење код локалних мештана и оних који грочанске свечаности прате од готово самог оснивања. Овакву бруку, наводе наши извори, нису доживели ни за време апсолутне диктатуре, односно старе Југославије, јер и тада је било нечувено да се неки општински службеник меша у било какав избор.

Према незваничним сазнањима Жиг инфа, Александар Рајковић је у свађи са својим стрицом, те је деда Миломир због тога кажњен, односно није освојио заслужено прво место.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније