понедељак, 10 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

МИСТЕРИЈА ГАСИФИКАЦИЈЕ Пустили гасовод у Врчину, али списак улица на којима је могуће прикључење тек следеће недеље (ФОТО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Уз присуство чланова и функционера претежно СНС-а, председник општине, Драгољуб Симоновић, извршни директор дистрибутивног система ЈП „Србија гас“, Милан Здравковић,  директор Миленијум тима, Стојан Вујко и одговорно лице испред извођача радова из Миленијум тима, Ненад Ђапић свечано су паљењем бакље, наводно, пустили у рад прву етапу дистрибутивне гасоводне мреже у насељу Врчин. Наиме, председник ГО Гроцка Драгољуб  Симоновић је упалио пламеник који је наводно прикачен на пуштену гасоводну мрежу у Врчину. Накнадним утврђивањем нисмо успели да закључимо на којем месту је пламеник био „прикачен“ на гасну мрежу, а обиласком Врчина након свечаног отварања затекли смо ситуацију такву да се поставља питање како је уопште гасна мрежа пуштена у рад када још нису урађене све подстанице или су пак гасна црева слабо укопана. [gallery ids="37782,37783,37784,37785,37786"] Што се тиче надлежних, слика је много јаснија јер према њима у Врчину је пуштена гасоводна мрежа дуга 30 километра, али ће се тек наредне недеље знати улице које се могу прикључити. -Част ми је да уз присуство представника Србијагаса данас пустимо у промет гасну мрежу у Врчину, територијално највећем насељу наше општине. Важно је да напоменем да је мрежа постављена на целом јужном и централном делу општине, остале су да се ураде подстанице. Већ следеће године очекујемо да се пусти и јужни део општине, док за северни део чекамо завршетак планова детаљне регулације. Данас у Врчину пуштамо 30 километара нове мреже која је добила употребну дозволу. Од данас па на даље грађани могу ући у процес прикључења на мрежу.  На критике за кашњење са радовима, морам да кажем да је узрок томе недостатак урбанистичких планова, по којима се ради, и да би све ишло легалним путем, требало је много више времена. Остатак Врчина очекујемо да се пусти до краја године, а Гроцка са југом до пролећа 2020. године. За север припремамо документацију како би се радови убрзали. Такође радимо план инвестиција како би се у једном циклусу урадила и канализација и водовод и тиме ћемо спречити да се улице секу и буше више пута и тиме повећавали трошкове, рекао је поводом отварања гасоводне мреже председник ГО Гроцка, Драгољуб Симоновић.  

ЦЕНА ПРИКЉУЧКА ОКО 830 евра!

Како је  саопштено, цена прикључка домаћинства са објектима до 150 квадрата износиће око 98 000 динара (830 евра) а овај износ неће моћи да се плаћа у више месечних рата.   У то се подразумева кућни регулационо мерни сат са мерачем и инсталације од дистрибутивне мреже до мерног сата. Како је наведено из Инфо службе ГО Гроцка,  важно је напоменути да је прва  варијанта била да грађани финансирају инсталације од примарне мреже са пројектом што би цену дуплирало, али је залагањем локалне самоуправе тај део радова преузео ЈП Србијагас. У Месној заједници у Врчину ће ускоро бити постављено лице које ће бити задужено да пружи све потребне информације грађанима а везано је за прикључење на мрежу. У току наредне недеље биће објављен и списак улица у којима је могуће прикључити се на гасоводну мреже. Очекује се да се друга етапа у Врчину пусти до краја године, затим насеље Гроцка наредне године. Мрежа у Гроцкој је скоро готова, остале су да се израде подстанице и поједини краци. -Јако нам је драго да смо у могућности да позовемо грађане Врчина да се прикључе на дистрибутивни систем. Гарантујемо да ће се по максимално повољним условима стабилно снадбевати гасом. Иако су наше жеље да будемо бржи, сигурност и техничка безбедност мреже је на првом месту. Надам се да ћемо се и у другим местима Гроцке ускоро окупити овим поводом. За све информације грађанима који желе да се приљкуче припремили смо информационе формуларе које можете добити у просторијама општине Гроцка.“ Рекао је извршни директор, Милан Здравковић.

СУМЊИВА ГАСИФИКАЦИЈА

Подсетимо се, редакције Инсајдера као и нашег портала су у више наврата писали о гасификацији ГО Гроцка где је утврђено да је плаћено 16,5 милиона евра приватном извођачу за послове које нису завршени. Толико је пара дао „Миленијум тиму“ од инвестиције вредне  16,5 милиона евра, која је требала да се заврши децембра 2014. године. Иако је урађено мање само 110 од уговорених 590 мреже. Наиме, ако је посао вредан 29 милиона, а „Миленијум“ је завршио мање од петине посла, они су требали да буду исплаћени са нешто више од пет милиона евра. Све преко тога је бачен новац. Судећи по свему, он би исплатио и остатак од 13 милиона, али га је у томе зауставило неколико чланова Надзорног одбора, који су у Априлу 2015. године, пет месеци након што је пројекат требао да буде завршен, затражили да се плаћање заустави јер радови увелико касне. Они су урадили анализу реализације уговора. А све је почело 2012.године када је помпезним потписивањем уговора између тадашњег и садашњег председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновића, „Миленијум тима“ као извођача радова и „Србијагаса“ најављен посао века. Добро упућени кажу да то може бити само посао века за првог човека Гроцке Симоновића, чије је насеље Врчин једино и добило Гас.   За Жиг Инфо: Жељко Маторчевић  

Најчитаније