субота, 30 мај 2020

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

И ЂАЦИ СТАЛИ У ОДБРАНУ ШКОЛЕ! Омасовљен протест Лештанаца, блокирали Смедеревац (ФОТО И ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Трећи дан протеста мештана Лештана због неизградње Основне школе протекао је у намасовнијем одзиву до сада. Протестовали су  родитељи али и деца.

Наиме, школарци  из Основне школе „Никола Тесла“ из Лештана нову школску годину поново ће дочекати у старим клупама. Иако је раније најваљивано да ће изградња нове осмолетке почети одмах по завршетку школске године, то се није десило. Идејно решење направљено је крајем прошле године и усаглашено са Министарством просвете. Међутим, радови још нису почели. Постојећа школска зграда саграђена је у Лештанима 1979. године као монтажни, привремени објекат. Међутим, у овој школи се одвија настава само до 4. разреда, јер постоје само три учионице. Због тога, око 800 малишана након завршеног 4. разреда свакодневно путује до Винче, где се налази најближа школа. Са друге стране, родитељи основаца који похађају ову школу кивни су на надлежне јер дата обећања нису испунили. У знак протеста, окупили су се прошле недеље у дворишту школе. Јуче су свој протест изразили на Смедеревском путу код АМСС-а, међутим тај протест је протекао у нешто малом већем броју него први одржан у школском дворишту. Због тога су се Лештанци боље данас организовали, па су поред  друштвених мрежа позивали људе на протест и преко вибер комункације, плаката и осталих средстава. На самом почетку протеста заказаног око 19. часова изгледало је да ће и овај протест проћи са малим бројем људи. Међутим, негде око 19: 30 скупило се негде око стотину Лештанаца који су заједно са школарцима блокирали на 15. минута Смедеревски пут, како би указала на свој проблем. [gallery ids="36279,36280,36281,36282,36283,36284,36285"] Излажење на улице и мало масовнији протест одмах је изазвао пажњу локалаца. Тако је један таблоид, који је јавно признао да од председника ГО Гроцка добија трешње и друго воће, одмах објавио текст под називом „ПОЛИЦИЈА ИНТЕРВЕНИСАЛА Шачица грађана БЛОКИРАЛА Смедеревски пут код скретања за Бубањ поток. У том тексту се наводи да је око тридесетак мештана насеља Лештани блокирало је око 19:30 смедеревски пут у Винчи, код скретања за Бубањ поток.   -Како смо сазнали мештани траже да се сагради Основна школа у њиховом насељу, а пошто се процес изградње одужио одлучили су да један део њих изадје на улицу. Ово је изазвало колапс у саобраћају, а склонили су се након интервенције полиције после 15 минута. Нашем порталу је речено да је општина Гроцка учинила све што се тиче тог дела, али да грађани захтевају од града хитну изградњу школе пошто је зепело око папира. Занимљиво је да су се на овај потез одлучили у време распуста и грочанских свечаности. Шачица грађана је блокирала главни регионални пут који води преко Београда из Гроцке до Смедерева и даље, наводи тај портал. Окупљени мештани у неверици шта су прочитали. Како сами коментаришу, испало је да их је полиција растерала, а у ствари била је изузетно фер и коректна. Најављују и протесте све до не испуњења обећања. А обећања је било и то више пута, што ретко ко од медија наводи.  

Сва обећања

Према идејном решењу, које је направљено крајем прошле године, нова школска зграда ће се простирати на три спрата. Реновирање је требало да почне још почетком прошле године, а ђаци, према речима тадашњег првог човека града Синише Малог, већ 1. септембра требало је да седе у новим учионицама. Ново обећање дато је у августу 2017. године када је речено да изградња почиње у првом кварталу ове године.   За Жиг Инфо: Жељко Маторчевић    

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније