четвртак, 21 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

На југу се вода повлачи, ванредна одбрана од поплава и даље на снази

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Екипе су и даље дежурају у више градова и општина на југу, а надлежни кажу да је добра вест да се вода полако повлачи. У Нишу мирно, осим код села Лалинац, где је Нишава у једном делу пробила бедем, Власотинце је и даље без воде, а у Пироту процењују штету након поплавног таласа.

 

На југу највише проблема са водоснабдевањем има Власотинце где ће због оштећења цевовода и поткопане бране грађани до поправке бити без воде и снабдеваће се из цистерни.

У Нишу нема проблема са водоснабдевањем након поплава и вода је исправна за пиће, уверавају надлежни. Поплавни таласи су свуда у опадању, а градски већник Мирослав Ђокић каже да су тренутно у Лалинцу, где је Нишава у једном делу пробила бедем.

Од синоћ мерења показују да то опада, тако да се разматра ситуација. Ангажован је и један дрон како би снимио одозго терен и да стручне службе на основу тог снимка установе да ли је потребно да се бедем поправља и где. У осталим деловима је мирно - наводи Ђокић.

Синоћ је било проблема због поплава на више локација у Нишу. Ђокић каже да су били код Врежинског моста јер 

је ту била опасност да нешто не крене случајно према изворишту Медијана, као и у Медошевцу где су доставили џакове, песак, оно што је потребно да заштите куће.

Екипа је била и у Трупалу на две локације, код поште и код терена, као и у Поповцу и тамо је прављен насип.

Све то што је било проблематично до јутарњих сати је у опадању, прати се само Лалинац тренутно и ту је у опадању. Пратимо ситуацију, све смо ангажовали што можемо да ангажујемо, екипе су и даље на терену - истиче Ђокић.

Мост у селу Ћуковац у Врању од јутрос је поново отворен за друмски саобраћај, а добра вест је да је Јужна Морава у паду.

Кретање возила привремено је било забрањено, у склопу ванредне одбране од поплава. Према последњим подацима, водостај Јужне Мораве је у паду. Надлежне градске службе и екипе ЈВП “Србијаводе” су на терену и прате ниво Мораве и њених притока - наводе из Града.

Након што је поплавни талас у Пироту прошао утврђује се штета, а у граду кажу да ће приоритетно санирати оштећене објекте јавне намене.

Према првим информацијама оштећена су 3 моста. Нишава, Јерма, притоке и канали сада су на нижем нивоу, вода на критичним тачкама је опала. Под водом је било више од 300 подрума и дворишта, вода је продрла и у неколико кућа. Снабдевање водом, струјом, грејањем је неометано - каже заменик градоначелника Милош Цолић.

У ПИроту је забележено рекордно замућење воде на изворишту Крупац, од 74, а 1 је она која је безбедна за пиће. Захваљујући фабрици за пречишћавање вода она која је долазила до потрошача све време је била за пиће, што није случај у местима где таквих фабрика нема, кажу у Граду.

И у Јабланичком округу водостаји река стагнирају и вода се полако повлачи. Грделица је синоћ била без воде, која је јутрос у неким деловима стигла, а надлежни ускоро очекују да сва домаћинства имају воду.

Редакција   Јужне вести

Промо

Bg

Најчитаније