среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Убици Иве Пуканића ново суђење за разбојништва и држање оружја

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Миловановић је 2015. године правоснажно осуђен на 40 година затвора као непосредни извршилац убиства хрватског новинара Иве Пуканића и његовог сарадника Ника Франића 23. октобра 2008. у Загребу.

Због истог дела на исту казну осуђен је и у Хрватској, али казну служи у Србији.

Миловановић је познат и по покушају бекства из притворске јединице Специјалног суда у Београду заједно са Сретком Калинићем који је такође правоснажно осуђен на 40 година затвора због низа убистава за "земунски клан".

У одлуци Апелационог суда у Београду која је објављена на његовом сајту, наводи се да му је првостепена пресуда укинута због битних повреда одредаба кривичног поступка, те да је наложено поновно суђење пред Вишим судом у Београду.

Миловановићу ће се у овом поступку суђење поновити због оптужби да је од 1998. године до 26. марта 2003. године у гаражи у Сомбору неовлашћено држао 803 грама пластичног експлозива са спорогорећим штапином, пригушиваче, пиштоље, самострел, пушку, ручну бомбу и метке.

Такође, јер је са још двојицом који су у међувремену правоснажно осуђени, извршио пљачку поште у Беочину 2005. године одакле су однели 194.883 динара и 930 евра, али их је након тога полиција пресрела и ухапсила.

Миловановићу ће се суђење поновити и због још три тешке крађе у Врбасу, Новом Саду и једно разбојништво у Бачком Моноштору које су се догодило између 2001. и 2003. године.

Суђење ће му се поновити за низ кривичних дела за која је оптужба против Миловановића била одбијена због застарелости, а то су - фалсификовање исправе, недозвољено ношење оружја, спречавање службеног лица у вршењу службене радње и неовлашћено коришћење туђег возила.

Пуканић је убијен 23. октобра 2008. есплозивом који је подметнут под његов ауто на паркингу испред редакције.

Суд је утврдио да га је ту поставио Миловановић који се претходно на лице места довезао скутером, што су забележиле и безбедносне камере, те да је то учинио за имовинску корист која није опредељена пресудом.

Миловановић је ухапшен у стану на Дорћолу, 31. маја 2009. и од тада је у притворен.

Познат је по бекству током привођења у београдску Палату правде 2004, као и по бекству из затвора у Источном Сарајеву.

Према српском законодавству, сабирање казни није могуће, те у сваком случају, колико година затвора да добије у овом поступку, биће му опет изречена јединствена, максимална казна од 40 година затвора на коју је већ осуђен.

RTS.RS! Izvor vesti

Промо

Bg

Најчитаније