уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Адвокат Вуковић: Симоновић у кривичном поступку може говорити неистину...

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
  1. јануара 2020. године одржана је главна расправа по тужби Драгољуба Симоновића против уредника портала Жиг инфа Жељка Маторчевића за текст „ Циганизам и ренесанса- Пут председника Гроцке од сиромаштва до богатства.

 

Ова тужба је само једна од укупно 15. које је Симоновић поднео против Жељка Маторчевића након што је изашао из притвора у којем се налазио због сумње да је налогодавац за паљење куће новинара Жиг инфа, Милана Јовановића.

Симоновић се са својим адвокатом Ивицом Вуковићем појавио на главној расправи где је изнето, између осталог, да у кривичном поступку који се води против њега не мора да се износи истина. Наиме адвокат Немања Тодоровић, заступник туженог Маторчевића, затражио је да суд изврши увид у списе предмета К-324/19 Другог основног суда у Београду са рочишта одржаног 12. децембра 2019. године на коме је овде тужилац (Драгољуб Симоновић) изнео тврдњу да  никакву штету није претрпео од „Жиг инфа“.

На овај доказни материјал успротивио се адвокат Ивица Вуковић јер је, како је навео нетачно интерпретирана садржина исказа, те да је Симоновић говорио о политичкој штети а не о материјалној или нематеријалној. Такође је адвокат Вуковић навео да Симоновић у поступку који се води против њега (за паљење куће новинару Јовановићу) може чак говорити и неистину у своју одбрану, те просто садржина овог поступка је различита од кривичног поступка који се води.

Иначе, Симоновић је тужио Маторчевића као физичко лице, а спорни текст овог поступка није потписан његовим именом, већ новинара З.Ж-а. Због овог текста, Симоновић због нанете нематеријалне штете и душевног бола тражи одштету од 300 000 динара.

У овом поступку, као и пред осталим који се воде у Другом основном суду у Београду као „парница“, Симоновић и даље тврди да портал „Жиг инфо“ није медиј и да новинари тог портала нису новинари, упркос првостепеном проглашењу овог суда о стварној ненадлежности за већ шест тужби које је поднео адвокатски тим Симоновића.

На крају суђења, адвокат Ивица Вуковић је затражио од поступајућег судије да утиче на Маторчевића да ово рочиште не изађе у „Жиг инфу“, односно, како је он то навео, не објављује се у јавности  и у интерпретацији која је произвољна. На тај захтев Симоновићевог адвоката, Маторчевић је судији рекао да то што Вуковић тражи јесте цензура и да нико не може утицати на садржину објављивања на порталу Жиг инфо.

Следеће рочиште је заказано за април 2020. године, када ће се изводити доказ читањем транскрипта записника у предмету К-324/19 ( Предмет против Симоновића и осталих због паљења куће новинара Јовановића)  Другог основног суда у Београду од 12.12.2020 године.

 

За Жиг инфо:
Зоран Лалић

Промо

Bg

Најчитаније