субота, 30 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

На данашњи дан пре 21 годину убијен је Славко Ћурувија, уредник и власник листова Дневни телеграф и Европљанин

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Годишњицу убиства Славка Ћурувије поново дочекујемо у ванредном стању, које се користи за обрачуне са независним новинарима

 

На данашњи дан пре 21 годину убијен је Славко Ћурувија, уредник и власник листова Дневни телеграф и Европљанин. Истрага овог убиства трајала је пуних 16 година, а након четворогодишњег суђења оптуженима, у априлу 2019. године припадници бившег Ресора државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак првостепеном пресудом осуђени су на укупно 100 година затвора. Првостепена пресуда недвосмислено је потврдила да је Ћурувију убила држава у обрачуну са критичарима режима Слободана Милошевића.

Апелациони суд је 30. марта ове године требало да разматра жалбе тужилаштва и одбране на пресуду донету пред Одељењем за организовани криминал Вишег суда у Београду, али је суђење одложено због пандемије коју је изазвао нови коронавирус.

Годишњицу убиства Славка Ћурувије, 21 годину касније, поново дочекујемо у условима ванредног стања и сужавања грађанских и медијских слобода. Нажалост, присуствујемо и застрашујуће сличној матрици беспоштедног обрачуна власти са независним новинарима и медијима. Кампању сличну оној која се за време НАТО бомбардовања 1999. године завршила Ћурувијиним убиством, и данас воде највиши државни функционери, оптужујући новинаре који постављају непријатна питања да мрзе своју земљу. Оптужбе и застрашивања из врха власти праћени су и хапшењима новинара, за шта смо веровали да више никада не може да се догоди у Србији.

На данашњи дан подсећамо Владу Србије, председника Републике, домаће и међународне институције и организације да Устав Републике Србије, домаћи закони и међународне конвенције које је Србија ратификовала гарантују слободу медија и забрањују цензуру. Од Владе Србије захтевамо да прекине са систематским гушењем и застрашивањем независних медија и да омогући пуну информисаност свих грађана о питањима која су у јавном интересу. Ванредно стање не сме поново да послужи као изговор за обрачуне са новинарима, као ни са политичким неистомишљеницима.

 

Фондација Славко Ћурувија

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније