среда, 23 јун 2021

Остало

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Далеко од пресуде: Све опструкције суђења шерифу из Гроцке

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Изостанци оптужених или њихових адвоката, немугућност аудио-снимања рочишта, па чак и бекство једног окривљеног, расписивање потернице и раздвајање поступка, само су неки од "законских" начина којима се током годину и по дана успешно опструира и развлачи суђење бившем председнику општине Гроцка и функционеру СНС Драгољубу Симоновићу, који је заједно с тројицом саучесника оптужен за паљење куће новинара Жиг инфо Милана Јовановића из Врчина. Иако је на почетку деловало да суду неће бити потребно много времена да утврди све чињенице и оконча поступак, епилог суђења Симоновићу није на видику ни после 18 месеци од подизања оптужнице.

 Истрага против бившег првог човека Гроцке и његових саучесника покренута је након призања локалне певачице Бојане Шијачки да је заједно са њима учествовала у бацању “молотовљевих коктела” на кућу новинара Јовановића, који је годинама уназад писао о бројним Симоновићевим малверзацијама и злоупотребама. Оптужница против њега подигнута је у марту 2019, а почетак суђења био је заказан већ за почетак априла. Међутим, већ први претрес забележило је одлгање због Симоновићевог “оправданог” изостанка, а наредно је заказано тек за 24. мај.

И ово рочиште није одржано у пуном капацитету, већ је тужилац само прочитао оптужницу, након чега је претрес одложен за 26. јул, два месеца касније. Овај претрес обележио је и циркус пред зградом суда у Катанићевој улици, где се окупило неколико десетина Симоновићевих присталица, како би му исказали подршку. Такође, на новозаказани термин бурно су негодовали адвокати одбране који су тврдили да ће у то време бити на годишњем одмору. Поступајући судија међутим, није имао разумавања за њихово негедовање, већ им је одмах напоменуо да уколико не буду могли да се одазову позову, пошаљу замену.

Тог 26. јула са суђења је изостао Игор Новаковић, један од Симоновићевих оптужених саучесника, али и адвокати Ивица Вуковић, Горан Пејић и Виктор Гостиљац, иначе актулени председник Адвокатске коморе Србије. Њих тројица су обавестили суд да су на годишњем одмору, али их је судија новчано казнио и наложио да се њима испоставе и трошкови за одлагање суђења. Интересантно је да је само два сата касније, “одјављени” адвокат на годишњем одмору Виктор Гостиљац, одржао конференцију у просторијама Адвокатске коморе Србије, поводом годишњице убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића.

На питање новинара како је могуће да држи конференцију истог дана када је обавестио суд да је на годишњем одмору, Гостиљац је казао да је конференција посвећена истрази убиства њиховог колеге приоритет у односу на суђење бившем челнику Гроцке.

Близу два месеца касније, тачније 20. септембра, одржан је први претрес у пуном капацитету на ком је Симоновић избносио своју одбрану, која се махом сконцентрисала на дискредитовање нападнутог новинара, ког је стигао да оптужи и за рекетирање. Наставак изношења одбране заказан је потом и за 1. новембар, али ни тај претрес није одржан због изостанкја једног од окривљених. На наредном, 12. децембра, Симновић је поново био весник скандала, када се тужиоцу Предрагу Миловановићу обратио речима ” да му се може десити да више никад не буде тужилац” , оцењујући да се заложио за случај као да је он бранилац нападнутог новинара.

И ово рочиште се умало одложило због изостанка Симоновићевог саучесника Алекснадра Маринковића, који је означен као директни извршилац подметања пожара у Јовановићевој кући. Међутим, судија је због већег броја одлагање донео наредбу да се поступак против њега раздвоји, као би суђење преосталим оптужним могло да се настави.

Наредни претрес који је заказан за јануар, када се Виши суд заједно са Другим основним вратио у своју матичну зграду у Палати правде, поново је одложен, јер у том тренутку није било могуће тонско снимање рочишта. Наредни претрес је заказан за 14. фебруар, који су обележиле Симоновићеве оптужбе упућене на рачун новинара и покушај прања одговорности за изјаву коју је претходно упутио тужиоцу, а због чега су реаговала удружења. Ово рочиште обележила је и изјава Игора Новаковића који је покушао да убеди суд да Симоновића уопште не познаје.

Убрзо након овог рочишта уследило је проглашење ванредног стања због епидемијуе коронавируса, па је претрес заказан за март одложен на неодређено време. Симоновић се потом у судницу вратио почетком јула, али је и тај претрес одложен због изостанка адвоката који су тврдили да су због контакта са зараженима налазе у самоизолацији.

Суђење је коначно настављено јуче када је поступак поново спојен са оним који је вођен против одбеглог Александра Маринковића, јер је судија одлучио да му суди у одсутсву, заједно са осталим оптуженима. На јучерашњем претресу саслушан је и стручни саветник одбране, који је говорио о резултатима званичног вештачења причињене штете на Јовановићевој кући. Вештак је тврдио да је причињена штета 30.000 евра, док је стручни саветник одбране проценио износ на 17.000 евра. У свом налази и мишљењу је наве чак и то да у купатило није потребно мењати све плопчице, већ само неколико.

Иван Милићевић   Нова

Промо

Bg

Најчитаније