понедељак, 19 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Ко је одговоран за случај мртворођене бебе: Породица криви лекаре, ГАК Народни фронт испитује случај

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Случај ковид позитивне труднице којој је једна беба мртворођена, а друга на апаратима након порођаја у ГАК Народни фронт, покренуо је полемику о томе да ли је било пропуста у њеном лечењу. Бранко Гајић, супруг труднице Наташе Гајић, је рекао за Н1 да његовој супрузи са близаначком трудноћом и коронавирусом није на време пружена помоћ. Међутим, гинеколог Драган Кикановић одбацио је тврдње Гајића као "лажне" и истакао да о целом случају постоји медицинска документација. У ГАК Народни Фронт кажу да је формирана Комисија за спровођење унутрашњег стручног надзора над збрињавањем пацијенткиње.

 

Бранко Гајић је за Н1 рекао да је последњег дана октобра његова супруга, која је носила близанце, у деветом месецу трудноће сазнала да је позитивна на корону и да је након што је осетила погоршање симптома Хитна помоћ одбила да је превезе у болницу управо зато што је ковид пацијент.

Гајић је рекао да су, након што су посумњали да је његовој супрузи пукао водењак, позвали њеног доктора Кикановића и успели да дођу до Народног фронта, одакле је после гинеколошког прегледа послата кући.

Дан касније, стање јој се погоршало па је колима хитне помоћи превезена до КБЦ Драгиша Мишовић, где је према тврдњама Гајића, извесна докторка рекла да нема законског начина и техничких услова да је задрже док јој се не стабилизује стање.

Породица Гајић помоћ је потом поново потражила у Народном фронту.

"Одлазимо тамо, речи доктора Кикановића су биле 'само јој оборите температуру и нек иде кући'. Ја га зовем лично као отац и муж, молим да је задржи у болници, да нађе начин, он је рекао 'нема разлога да се задржи у болници'", додао је Гајић.

Бранко Гајић тврди да његову супругу у болничку постељу није хтела да прими ни докторка у ГАК Народни фронт која је урадила преглед.

Трудници је температура и даље расла, а 2. новембра предвече добила је и контракције, због чега поново одлазе у Народни фронт, где је на ултразвуку утврђено да једна беба не даје срчане реакције, након чега се породила и потом са упалом плућа, хитно пребачена у ковид болницу "Драгиша Мишовић".

Доктор Кикановић одбацио оптужбе

Гинеколог Драган Кикановић је одбацио оптужбе Гајића и истакао да је урадио све што је могао, као и да жали због трагичног случаја. Он је оценио тврдње Гајића као "лажне" и истакао да о целом случају постоји медицинска документација.

Кикановић је за Н1 изразио жаљење због смрти бебе, и навео да је то велики стрес за њега и његове колеге.

"Прва неистина је да сам ја водио трудноћу. Ја сам Наташу видео само једном, словима и бројем само једном. То је било у приватној ординацији месец и по дана пре очекиваног порођаја, и седам дана пре порођаја. Ја сам је погледао тада у приватној ординацији, она је била у одличном стању и није имала симптоме короне уопште", навео је Кикановић.

Према његовим речима, тада су се договорили да се виде за седам дана у ГАК "Народни Фронт" како би наставили прегледе. Међутим, он наводи да је Наташа Гајић већ сутрадан добила температуру.

"То ми је јавила тек у петак, након три дана. Ја сам јој рекао да се тестира. Питао сам је како се осећа, она је рекла да се не осећа лоше, једино да у неком тренутку има високу температуру. Рекао сам јој да пије антибиотик, обара температуру парацетамолом, узима витамине и да се рехидрира. Тог дана ми је касније јавила да је тест позитиван. Ја сам јој рекао да уколико је у реду, да се чујемо сутра, и да видимо шта се дешава", рекао је доктор.

Он је напоменуо да га је трудница дан након тога звала и саопштила му да мисли да јој је пукао водењак.

"Ја сам јој рекао да иде у 'Народни фронт', позвао дежурне колеге и најавио да ће доћи трудница са близанцима, позитивна на корону. Колегиница која је била дежурна је примила, урадила тест на напрснуће водењака, утврдила је да водењак није пукао, урадила је ултра-звук, снимање срчане акције оба плода, и све је указивало да је са трудноћом све у реду", напомиње Кикановић.

Он тврди да није примљена у болницу јер трудница која има још месец и дана и по до термина - није пред порођајем.

"Ако је жена у порођају, или ако јој је пукао водењак, ми је примамо и започињемо порођај. Ако је жена дошла зато што има температуру, и зато што је болесна од ковида, она треба да се лечи у надлежној ковид амбуланти и болници", каже он.

"Он је мене звала у недељу, рекла да је била у 'Мишовићу', да је обављен ултразвук, да је све у реду, али да је тражила да јој дају инфузију, да би оборили температуру, а да јој је одговорено да они то не могу, као и да нису у стању да то ураде и послали је у 'Народни фронт'. Ја сам поново позвао дежурног доктора, рекао сам о чему се ради, она је дошла и одбила преглед", наглашава Кикановић и додаје да постоји документ у коме стоји да је пацијенткиња одбила преглед.

Додао је да ју је докторка саветовала да остане, јер долази други дан заредом, а да је она то одбила.

У ГАК Народни фронт формирана Комисија за спровођење унутрашњег стручног надзора

Гинеколошко-акушерска клиника Народни фронт саопштила је да је формирана Комисија за спровођење унутрашњег стручног надзора над збрињавањем пацијенткиње.

У допису Н1, између осталог, наводе и да је Наташа Гајић, 1. новембра, након прегледа у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", упућена у дежурну службу "Народни фронт", где одбија преглед, као и хоспитализацију која јој је саветована ради интензивног надзора близаначке трудноће, а без знакова активног порођаја.

Тврде и да је 2. новембра смрт првог близанца дијагностикована на пријему, те да је живорођени близанац ковид негативан и збринут на Одељењу неонатологије и стабилног је стања.

У саопштењу стоји и да пацијенткиња није контролисала трудноћу у ГАК-у.

У КБЦ "Драгиша Мишовић" наводе да Наташа Гајић није била пацијент њихове болнице, те да је због високоризичне близаначке трудноће требало да се контролише и да буде смештена у терцијарној установи.

Додају да је пацијенткиња због ковида-19, после порођаја, из Народног фронта, на молбу директора те установе пребачена у КБЦ "Драгиша Мишовић", уз одобрење професора доктора Владимира Ђукића.

Ранији случај смрти бебе из близаначке трудноће

У ГАК Народни фронт 2013. такође је дошло до смрти једне бебе из близаначке трудноће, а у вези са овим случајем спроведена је одмах и интерна контрола, која је утврдила да је беба преминула због пропуста дежурних лекара у праћењу близаначке трудноће.

Надлежне институције нису саопштиле ко је одговоран за ту смрт, а после овог случаја смењен је дотадашњи в.д. директора Душан Станојевић.

Тај порођај је „Народном фронту“ обавила докторка Загорка Миловановић, а главни дежурни лекар клинике те вечери био је доктор Жељко Миковић, садашњи в.д. директора.

Здравствена инспекција Министарства здравља поднела је Јавном тужилаштву кривичну пријаву због сумње за несавесно пружање лекарске помоћи, као и захтев Прекршајном суду за покретање прекршајног поступка због пропуста у вођењу медицинске документације, саопштено је из Министарства здравља у августу 2013. године.

У вези са случајем тада се огласило и Прво основно тужилаштво у Београду које је саопштило да је затражило од полиције да испита да ли је беба умрла грешком лекара и да ли се у овом случају ради о кривичном делу несавесног пружања лекарске помоћи. Епилог ово случаја до данас није познат.

Н1, Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније