уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Тужилачка брука: Саслушавали директоре јер ђаци носе маске

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Зашто Треће основно јавно тужилаштву у Београду није одмах одбацило кривичну пријаву коју је председник Синдиката запослених полиције, Дејан Ђукић поднео против директора школа, оптужујући их за кривично дело угрожавање здравља и живота запослених, питање је које јавност већ данима поставља. Уместо одговора, из тог тужилаштва кажу за наш портал да не желе да коментаришу одлуку, а наше новинаре упућују на саопштење Апелационог јавног тужилаштва, у коме се наводи да су наложили да се свако даље поступање у овом предмету обустави.

 Србија се последњих недеља суочава са великим бројем новооболелих и преминулих од последица коронавируса, због чега епидемиолози месецима говоре о потреби ношења маски. За то време, док борба лекара за сваким пацијентом траје, председник Синдиката запослених полиције Дејан Ђукић пише кривичне пријаве против директора београдских основних и средњих школа. Разлог за то је што су директори, на препоруку Министарства просвете и Кризног штаба, тражили од ученика да носе маске.

У кривичној пријави директори су оптужени за кривично дело угрожавање здравља и живота запослених и ученика школе, а на терет им се ставља да су поштујући препоруке “нелегитимног” Кризног штаба прекршили Устав, одлуке привремене Скупштине Србије и став Светске здравствене организације, која је “потврдила да маске не штите од вируса ковид-а 19”.

У пријави се наводи да су директори прекршили чланове Устава који дефинишу да је људски живот неприкосновен и да је физички и психички интегритет неповредив, те да нико не може бити изложен нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без слободо датог пристанка.

Стоји и да је Кризни штаб саветодавно тело које само даје препоруке Влади, а оспорава се и његова легалност, јер “одлука о формирању Штаба није објављена ни у Службеном гласнику, нити на сајту Владе, због чега то тело не поседује никаква законска овлашћења”.

Уместо да Треће основно јавно тужилаштво одмах одбаци кривичну пријаву, ако ништа друго, онда због тога што директори само следе препоруке које је Министарство просвете прописало, оно је ипак наложило полицији да покрене предистражне радње и саслуша директоре основних и средњих школа, њих 300. Тужилаштво је затражило од полиције да испита директоре школа “да ли су и чије препоруке поштовали током и по завршетку ванредног стања и какве су мере предузимане у школа у циљу спречавања ширења коронавируса.

Допис је потписала заменица јавног тужица Симонида Петровић.

Након што се у јавности подигла бура због саслушавања директора школа у полицији, реаговало је Апелационо јавно тужилаштво у Београду, које је у саопштењу навело да је започет поступак хитног надзора рада Трећег основног јавног тужилаштва ради утврђивања свих околности у вези позивања директора школа на разговор због предузимања заштитних мера у току епидемије, као и основаности тих поступака у складу са законом.

Апелационо јавно тужилаштво навело је и да је наложило да се свако даље поступање обустави у предмету, а посебно да се директори одређеног броја школа у Београду не позивају на разговор у надлежне полицијске станице као и да се у случају утврђивања пропуста и нестручног рада поступајућег заменика јавног тужиоца предузму даље мере и радње.

Зашто кривична пријава није одмах одбачена, односно зашто је заменик тужиоца Трећег основног суда наложило полицији да саслушава директоре школа, питање је које смо поставили Трећем основном јавном тужилаштву у Београду. Међутим, уместо одговора, из тужилаштва су навели да не желе да коментаришу одлуку и упутили нас је на сајт Апелационог јавног тужилаштва, и саопштење које су поводом овог догађаја, они објавили.

Марко Радоњић    Нова

Промо

Bg

Најчитаније