четвртак, 04 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Председниче, из ових разлога “Јовањица” није решена

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник Србије Александар Вучић истакао је недавно да је држава решила аферу "Јовањица" и ухапсила одговорна лица, а портал Нова.рс издвојио је само неколико кључних фактора због којих јавност у Србији и даље основано сумња у досадашњи ток истраге у овом случају, али и у то да производња марихуане на истоименом имању није могла да се одвија без знања државног врха. Неки од кључних разлога због чега "Јовањица" не може да се сматра "решеном" јесте бекство припадника Војно-обавештајне службе (ВОА) Саше Вујисића у САД, али и чињеница да нико од политичких и полицијских функционера није саслушан због ове афере, иако неспорно постоји њихова веза са овим имањем.

 Вучић је одговарајући на питање телевизије Н1 о томе како коментарише извештај Европског парламента у ком се тражи разрешење афера као што су Јовањица, Крушик или Телеком, истакао да је “Јовањица” решена, јер су похапшени одговорни људи. Са друге стране, остаје нејасно како је могуће да је “Јовањица” решена, а да јавност у Србији и даље није добила све могуће одговоре на питања која се тичу ове афере.

Једно од њих је дефинитивно и бекство официра Војнообавештајне агенције (ВОА) Саше Вујисића, осумјиченог да је члан групе која је узгајала марихуану у “Јовањици” и чињеница да ни дан данас није објашњења улога безбедносних служби у овом случају. Официр ВОА побегао је из Србије почетком јула прошле године и то након што су уследила нова хапшења у случају “Јовањица”.

Како је својевремено говорио адвокат Владимир Гајић, Вујисић се тренутно налази у САД и у поступку је добијања политичког азила.

“Брзо ће то бити објављено. Тужилаштву и полицији у Србији се десило бекство официра војне обавештајне службе”, рекао је Гајић раније.

Међу сведоцима нема оних који су обилазили имање

Такође, још увек није објашњена ни улога високих политичких функционера у “Јовањици”. Не треба заменарити чињеницу да су поменуто имање претходних година обилазили високи фунционери, међу којима је и садашњи министар полиције, тада одбране, Александар Вулин, затим фунционер Српске напредне странке (СНС) Зоран Бабић, Драгомир Петронијевић из Градског већа Београда, али и Драган Сикинић, који води Агенцију за борбу против корупције.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Ипак, ниједно од ових имена се не налази на списку од више од 100 сведока који би требало да буду саслушани, па се поставља питање, ако је већ, а како Вучић тврди, “Јовањица” решена, зашто јавност и даље не зна каква су сазнања имали поменути фунционери о производњи марихуане на имању.

Са друге стране, јавност је остала ускраћена и за информацију каква је улога некадашње државне секретарке МУП Дијане Хркаловић у афери “Јовањица”. Наиме, како је наш портал недавно писао, у оптужници за “Јовањицу 2”, којом су обухваћени полицајци и припадници безбедносних служби (ВОА и БИА) налази се и Бранислав Радосављевић, припадник Безбедносно-информативне агенције, који је био близак сарадник Хркаловићевој.

Радосављевић је током боравка у МУП био један од њених најближих сарадника, посебно ангажован и као њен лични возач, а у оптужници се наводи да је обезбеђивао “Јовањицу”.

На крају крајева, ни председников брат Андреј Вучић због “Јовањица”, иако се у протеклих годину и по дана небројано пута доводио у везу са власником имања Предрагом Колувијом.

Не треба занемарити чињеницу и да је сам председник у више наврата говорио да су и он и његов брат спремни да иду на полиграф, међутим, то се још увек није десило.

Светла на “Јовањици”

Нелогичности у овом случају су бројне, па тако не треба заборавити чињеницу на коју је указала Колувијина адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, за време ванредног стања марта прошле године, када је телефоном усликала како на “Јовањици” горе светла. Такође, она је тада истакла и да су рачуни за струју на “Јовањици” у новембру и децембру били изненађујући, с обзиром да је она била запечаћена.

Тања Миловановић    Нова

Промо

Bg

Најчитаније