петак, 26 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ОСУДА ПУЧА У БОЛИВИЈИ - ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ: Социјалдемократска унија, ДиЕМ25 - локални колектив из Београда, Леви самит Србије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Најоштрије осуђујемо пуч којим је збачен и протеран председник Републике Боливије Ево Моралес. Овом државном удару, наводно изведеном у име демократије, претходиле су насилне демонстрације, физичко насиље над државним функционерима и спаљивања кућа Моралесових присталица.

 

Војна хунта је у спрези са лидерима десничарске опозиције сменила Моралеса под изговором наводних изборних махинација, а зарад империјалних интереса САД које по опробаном сценарију смењују левичарске владе у Латинској Америци. Оно што смо гледали у Гватемали 1954, у Бразилу 1964 и Чилеу 1973. гледамо данас у Боливији 2019. године. Преврат у име демократије који води фашистичкој диктатури. Не заборавимо да овај срамни чин отвара врата мултинационалним корпорацијама које вребају велике боливијске резерве минерала, пре свега девет милиона тона литијума. Једини начин да се крупни капитал дочепа тих резерви био је управо преврат против Моралеса који је национализовао рудна богатства Боливије. Сем тога омогућио је да се чује глас домородачког становништва по питању управљања њиховом животном средином и преполовио екстремно сиромаштво у својој земљи, које је широм света главни ослонац неодрживе експлоатације природе и људи. Протеривање Моралеса је против жеље боливијског народа који је у четири наврата већином гласова изабрао њега. Левичарска МАС партија коју је водио Моралес данас има две трећине посланика у оба дома боливијске Скупштине али је питање колико ће истрајати.

Снаге деснице, у служби САД и крупног капитала, желе да униште све што је Моралес изградио од 2006. године до данас и претворе становништво Боливије у јефтину, ропску радну снагу а њихову земљу у жариште нове еколошке катастрофе. Стога ми стојимо уз праведне захтеве боливијског народа који постају све гласнији: Доле са војном хунтом и отимањем слободе и земље!

 

Леви самит Србије

 

ДиЕМ25 - локални колектив из Београда

 

Социјалдемократска унија

Промо

Bg

Најчитаније