среда, 03 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СДУ: Оштро осуђујемо покушај застрашивања активисткиња и активиста са Старе планине

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Оштро осуђујемо покушај застрашивања активисткиња и активиста са Старе планине који се свакодневно боре против изградње мини-хидоелектрана!

У понедељак је полиграфском испитивању подвргнута Милинка Миња Николић, шездесетпетогодишња активисткиња из села Темска, генерална секретарка Савеза месних заједница Старе планине и чланица Главног одбора Социјалдемократске уније. Против ње се води “предистражни поступак због кривичног дела уништење и оштећење туђе ствари”, а све то само због неколико речи током њеног говора септембра ове године у Београду, на мирном протесту против изградње мини-хидроелектрана. Милинка том приликом није испитивана ни у свом селу ни најближем граду већ је одеведена у друго место.


Ово је исти шаблон вршења притиска и застрашивања какав смо већ имали прилике да видимо у селу Ракита где су такође испитиване старије жене због наводног прављења бомбе, принуђене да одлазе ван својих села. Сталним пријавама и позивима за саслушања полиција покушава да физички, психички и финансијски изнури људе који су принуђени се боре за слободне реке и слободан приступ води коју користе за основне потребе. Важно је истаћи да су сви протести ових еколошких активисткиња и активиста ненасилни, без обзира на скандалозну бахатост МХЕ инвеститора, провокације приватних обезбеђења градилишта и неадекватне реакције институција.

Старопланинке и Старопланинци неће пасти на овакве трикове који једино служе њиховом ућуткивању. Свако има парво и дужност да мирним путем брани јавни интерес који је у овом случају јасно на страни заштите животне средине. Чисте планинске речице и потоци морају остати заједничко добро за садашње и будуће генерације и не смеју се затварати у цеви ради кратковидих приватних интереса иневститора.


Солидарно стајемо уз нашу другарицу Мињу, као и уз све људе са Старе планине и друге активисткиње и активисте широм Србије који се боре за исти циљ, очување природе и села. Надлежним органима остављамо да подробније истраже све случајеве у свим местима у којима је инвеститорима страдала имовина - неколико дана пред истек њихових законских обавеза. Свима који прљавим играма стају на пут овој праведној борби поручујемо да им то неће проћи и да у целој Србији нема довољно полиграфа да се исприча цела истина о уништавању природе ради профита неколицине.

 

Промо

Bg

Најчитаније