уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Подржава Симоновића и мења историју Пудараца

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У борбама за ослобођење Београда од 14. до 20. октобра погинула су 2.953 борца НОВЈ и око 960 црвеноармејаца. Већина погинулих бораца сахрањена је на Гробљу ослободилаца Београда.

 Према историјским записима, Београдска операција (или Београдска офанзива) представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године и представљала је део опсежног оперативног плана Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВЈ, надовезујући се без застоја на операције у источној Србији и настављајући се гоњењем непријатеља кроз Срем. Здружене јединице НОВЈ и Црвене армије нанеле су у овој операцији немачкој Групи армија Србија тежак пораз, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије.

Пре тога, Пета дивизија ноћу 4./5. октобра 1944. потисла је Немце из Тополе. Борбе за Тополу са немачким деловима трајале су све до 12. октобра 1944, до пристизања снага Црвене армије. Након тога се кренуло у ослобођење Београда, а село Пударце код Гроцке ослобођено је 14. октобра 1944. године. Три дана касније, тачније 17. октобра 1944. године ослобођена је и Гроцка.

Након Другог светског рата, свако насеље је добило једну улицу са називом дана када је ослобођено од Немачке окупације. Тако је и у насељу Пударци добијен назив улице 14. октобра, где се иначе налази и наша редакција.

Међутим, доласком на место председника некаквог МЗ УБНОРА, Радослава Стевановића из Пудараца, познатијег у овом месту као Раде Роксић, историја Пудараца се нагло мења. Наиме, Роксић који је негде поставио сам себе на место некаквог председника од прошле године константно организује полагање венаца Палим борцима у Другом светском рату, 11.- ог октобра, уместо 14- ог када је Пударце ослобођено.

 

Оно што је најгоре, Роксић је убедио и друге "другове комунисте" да је насеље Пударци тада ослобођено, упркос историјским записима да није.

Када сам покушао да сазнам зашто се од прошле године, ослобођење Пудараца обележава 11-ог, а не 14-октобра нисам успео да добијем одговор. Како су ми рекли пар њих који су били присутни на овом скупу, ни њима није јасно зашто се обележавање врши 11. октобра, као и зашто се сада венци постављају на сеоском гробљу, а не на спомен плочи која се налази на згради Месне заједнице Пударци. Покушали су, како кажу да добију те одговоре али их од организатора нису добили.

Иначе, прошле године од како је Радослав Стевановић преузео да организује "Обележавање дана ослобођења Пудараца", у сали Дома културе у Пударцима, званице и госте дочекале су постављене фотографије Александра Вучића и сада бившег председника ГО Гроцка, Драгољуба Симоновића којем се суди као осумњиченом да је налогодавац за паљење куће нашем новинару Милану Јовановићу.

pudoslob

Обележавање Ослобођења Пудараца, 11. октобар 2018. године

Радослав Стевановић Роксић из Пудараца, који се представља као председник МЗ УБНОРА Пударци је кадар Драгољуба Симоновића "Паликуће". Када је одржано прво рочиште против Симоновића, Роксић је био међу подршком "спонтано окупљених грађана".

Роксић у подршци Симоновића, мај 2019. године

Готово да нема некаквих излета или других манифестација да Роксић није у првим редовима као подршка СНС-у. Управо он, од прошле године је нови тумач историје, по којем је Пударце ослобођено три дана пре званичног датума. 

ПЛУС КОМУНИСТИ НА ЦРКВЕНОМ ГРОБЉУ, БОЖЕ МЕ САЧУВАЈ!  

 

 

Жељко Маторчевић  

Промо

Bg

Најчитаније