среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Уместо да тужилаштво покрене поступак против Симоновића, они дају саопштење

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Пошто је спочитао тужиоцу Предрагу Миловановићу како га гледа, прокоментарисао да је монтирао поступак против њега како би напредовао у служби, а потом додао да се заложио за Милана Јовановића, новинара којем је пре годину дана запаљена кућа, као да му је адвокат, Драгољуб Симоновић, некадашњи први човек општине Гроцка, тужиоцу је рекао да после поступка против њега можда више неће бити тужилац. 

 Реагујући на Симоновићеву изјаву, ј саопштењем се огласило Удружење тужилаца Србије, упозоривши да је данас свака директна или индиректна претња јавном тужиоцу озбиљна и узнемирујућа.

– Очекујемо да највиши представници извршне власти најоштрије осуде изјаву бившег председника Гроцке. Ова реченица Симоновића очигледно представља притисак и на све друге заменике јавног тужиоца који се нађу у истој ситуацији да поступају у предметима у којима су потенцијални осумњичени јавни званичници. Зато највиши представници извршне власти треба да осуде овакве изјаве како би показали да не деле став и мишљење Симоновића, те да разувере све заменике јавног тужиоца у Србији да је нормално да им званичници упућују оваква упозорења зато што раде свој посао. Речи окривљеног Симоновића да тужиоцу може да се деси да уопште више не ради као јавни тужилац, представљају велику опасност по владавину права у Србији – наводи се у саопштењу УТС-а.

Не разумем зашто сада удружења тужиоца и судија реагују на Симоновићеве претње. Ако је неко крив због тога што се Симоновић овако понаша то је тужилаштво. Милан и ја смо поднели на десетине кривичних пријава против Симоновића, тужилаштво ни после неколико година не одговара на њих већ случајеве држи у фијоци. Да су се радили свој посао и реаговали на пријаве не би дошло ни до паљења куће Милана, нити до мог пребијања а сада ни до отворених претњи. Ми са Жиг инфа овакве претње смо добијали годинама уназад од стране Симоновића. Још увек их добијамо и пријављујемо. Тужилаштво, наравно, не реагује. Сада је та њихова ћутња дала резултате, према томе не видим разлог да се жале на Симоновића. Боље нека преиспитају сами себе и да се упитају када ће једном да почну да раде свој посао. Сада, када Симоновић прети њима, одједном су се тргли са саопштењима. На крају крајева, зар они као тужилаштво не могу због такве изјаве да покрену поступак? Уместо да га покрену они апелују на власт да их заштити. Све ово указује на чињеницу какво нам је тужилаштво и правосуђе уопште у Србији...

Један од адвоката Симоновића у изјави за медије, поводом његових претњи тужиоцу изјавио је да исказ свог брањеника оцењује као несмотрен и констатује да му је жао што није реаговао на самом суђењу.

Он сматра да, између осталога, и новинарство мора понети свој део одговорности и, без обзира на подразумевајућу дозу солидарности са оштећеним, изврши диференцијацију у својим редовима како би подигли кредибилитет професије.

– Као што има различитих адвоката, судија и тужилаца, тако има и различитих новинара. Стање у тој професији у данашњем друштву то јасно показује. Због тога, сви учесници овог кривичног поступка, па и сами медији, морају бити озбиљни и одговорни, јер у судници смо на терену доказивања, а не унапред изречених пресуда. У сваком случају, одбрана ће до краја овог поступка остати у домену права и закона, а Симоновић ће, свакако, бити обазривији убудуће – закључио је Гостиљац.

С друге стране, други адвокат Симоновића, односно адвокатска канцеларија Вуковић поднела је против мене 15 тужби (чак и против оштећеног колеге Јовановића) у Другом основном суду у којем је кључна ставка да Жиг инфо није медиј а ми са тог портала нисмо никакви новинари.  Значи, опет колико сам схватио, ето нека Симоновић и преко суда нас напада, омаложава, а ми новинари, ето будите благи према томе, ако је могуће и да не извештавате и не спомињете Симоновића уопште. Кредибилитет професије, како је саопштио Гостиљац сигурно се неће постићи тако што ће неко пуцати на нас, а ми ћемо о томе ћутати.

 

Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније