понедељак, 18 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Гроцка: СЕЛФИ ВОЛОНТЕРИ од пола милиона и прикривени визири

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Како су недавно навели на званичном општинском сајту ГО Гроцка, волонтери Градске општине Гроцка свакодневно излазе у сусрет и пружају помоћ својим комшијама.

Даље се наводи да су и овог петка су многобројни старији суграђани искористили прилику да у јутарњим часовима посете трговинске објекте и изврше потребну куповину.

- На територији општине Гроцка било је отворено 19 продајних објеката.  Волонтери ГО Гроцка су испред продајних објеката били пре доласка пензионера како би сви они који долазе благовремено добили заштитну опрему и како би се поштовала прописана раздаљина од два метра међу потрошачима, саопштавају нам званично из Инфо службе ГО Гроцка и уз текст нам дају линк на којем можемо погледати “селфије“ такозваних волонтера.

А волонтер није ништа друго до реч латинског порекла која по савременом схватању означава особу која сопственом вољом (добровољно), индивидуално или организовано, пружа своје услуге онима којима су неопходне, без материјалне надокнаде која превазилази трошкове пружања услуга. 

Међутим, гледајући селфије тих волонтера у Гроцкој долазимо  до закључка да ти приказани волонтери примају плату у износу од 40 000 динара па до 96 000 динара на месечном нивоу, односно сви су они на платном списку неком од јавних предузећа у Гроцкој или пак примају плату из Управе ове београдске општине.

Осим ових селфи волонтера, ја заиста поуздано знам да постоје још много волонтера који су заиста волонтери и који помажу у било каквом облику грађанима на територији ГО Гроцка. Само те праве волонтере нећете никако или ћете, можда, наћи сасвим случајно на некој од фотографија како помажу разним групама људи. Што је и логично, јер волонтеризам и јесте нешто што човек чини из срца, а не зарад селфија и ко зна чега још. Успутно неки од тих селфи волонтера некако стално подсећају како су они једини како помажу овом напаћеном народу. Као када вам неко нешто поклони и онда вам стално то пребацује. Не знам да ли је то онда поклон или се пак нешто друго крије иза тога? Ево, просудите ви сами. Ја знам да када се неком ко је искрени волонтер и постави питање а шта си ти урадио, да вам сигурно неће одговорити. И зашто би, ако је то урадио из срца, ако га указивање помоћи другоме на било који начин испуњава? Све друго је ништа друго  до лични интерес  тог појединца или групације зарад стицања прљавих политичких поена.

Жалосно је и то што људе који су донатори већи део свог живота искористе такви појединци. Ти донатори нешто и не желе у јавност, те и писати о њима је, гледано с људске стране, просто немогуће. Јер, све што и ви желите да нешто напишете о њима, они вас замоле да то ипак не урадите јер не желе да се промовишу а и не желе да се о томе зна. Онда дођете до те ситуације да заиста морате да испоштујете такве људе јер и сами знате да они то чине заиста из срца и зато што их то животно испуњава. С друге стране, ови селфи волонтери одмах то искористе па себе испромовишу.

Изнео бих само пар најновијих догађаја а тиче се донација и волонтирања. Нећу спомињати имена, ипак сам дужан таквим људима који донирају од срца и не желе да се јавно пише о њима.

Има случај где је један локални привредник из Гроцке обезбедио два 3 Д штампача и почео да штампа визире. Успутно помаже и у још многим стварима.  Визире је наменио за здравствене установе, полицију, восјку, домове за старе и свим оним категоријама којима су они неопходни. Почела је испорука таквих визира, а један од селфи волонтера је то искористио и брже боље поделио фотографије на Друштвеној мрежи. На објављеним фотографијама могли смо видети селфи волонтера како без рукавица дели визире здравственим радницима који су исто тако без рукавица. Међутим, те фотографије су врло брзо нестале са друштвене мреже јер је реаговано да се оне обришу (редакција Жиг инфа поседује те фотографије). Тај случај дељења је толико далеко отишао да су касније здравствени радници вратили те „селфи“ визире ( о томе  неком другом приликом).

Такође имамо и случај дељења ускршњих јаја пензионерима и угроженим породицама. Привредници донирали, а локални СНС се огласио на друштвеној мрежи како ће ето некоме бити донирано нешто. Па где су били ти годинама уназад поједини људи из СНС-а Гроцке да било коме нешто из свог џепа донирају? Увек уз помоћ привредника и увек ето СНС донира.

Има оваквих случајева, нажалост, на стотине. За крај бих испричао и то да је једној Хуманитарној организацији са подручја Гроцке било забрањено, односно представници ГО Гроцка нису хтели да јој дају дозволу да волонтира за време ванредног стања. На крају су ипак дали дозволу, вероватно видећи да они немају ипак капацитета. Та организација и даље волонтира, и то заиста волонтира. Међутим, тај податак на званичном сајту ГО Гроцка нећете пронаћи. На том сајту имају само селфи волонтера од „пола милиона“.

 

Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније