недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Проглас поводом 3. маја – Светског дана слободе медија

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Супротставити се непријатељству власти према новинарима

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат културе, уметности и медија “Независност” позивају све новинаре/ке и медије да на Светски дан слободе медија у недељу 3. маја, У ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ искључе тон, замраче екране и ћутке се придруже међународној симболичној акцији ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ како би надлежне и најширу јавност упозорили на изузетно тежак положај новинарства у Србији.

 Позивамо медијске раднике да се заједно супротставимо отвореним и учесталим политичким и економским притисцима и претњама одговорном новинарству и учинимо све како би унапредили положај и углед новинарства и вратили изгубљено поверење грађана. Темељ професионалног новинарства је слободно и објективно информисање грађана и допринос јавном критичком дијалогу у друштву.

 Одговорни новинари и медији не смеју пристати да јавни интерес подреде пропаганди и апологетици власти и да раде по диктату и за рачун политичких и економских моћника. Наставак угрожавања слободе информисања и јавног изражавања и ове године евидентирали су Репортери без граница који су на листи медијских слобода за 2020. годину Србију рангирали на 93. место између укупно 180 посматраних земаља, што у односу на прошлу годину представља пад за три места.

У извештају Репортера потпуно оправдано се указује да је после шест година вођства Александра Вучића опасно бити новинар у Србији. Критички и истраживачки новинари и медији због свог рада свакодневно су изложени непријатељском третману и нескривеним притисцима пре свега власти па затим и економским изворима. Од увођења ванредног стања због епидемије несразмерно и неоправдано је покушано ограничавање медијских слобода, на шта су реаговале чак и поједине међународне организације и институције које су осудиле Владин покушај завођења званичне цензуре и притиске против новинара и медија.

 На Међународни дан слободе медија поново указујемо и на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета. Овим поводом НУНС, НДНВ и “Независност” понављају и захтев да се до краја расветле убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а налогодавци и починиоци злочина приведу правди. Захтевамо да се расветле и други напади на медијске раднике, као и да се унапреди заштита новинара од свакодневних претњи путем друштвених мрежа.

 

НЕЗАВИСНО УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ

 

НЕЗАВИСНО ДРУШТВО НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ

 

ГРАНСКИ СИНДИКАТ КУЛТУРЕ, УМЕТНОСТИ И МЕДИЈА “НЕЗАВИСНОСТ”

 

Промо

Bg

Најчитаније