уторак, 13 април 2021

Остало

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Италијански инфектолог: Епидемија је прошла, успели смо да изађемо из кризе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Инфектолог Матео Басети, директор Клинике за Инфективне Болести у Ђенови, изјавио је да је епидемија ковид-19 у Италији прошла и да се то види по бројевима.

 

"Онај ко прати епидемиолошку ситуацију у Италији могао би помислити да смо још у јеку пуне епидемије вируса. Сваке вести почињу са дневним извјештајима о броју заражених и хоспитализованим. Али, то је погершан утисак. Епидемија вируса ковид-19 је прошла, и то се види по бројевима. Имали смо 4.000 пацијената у интензивној нези, а данас у земљи са више од 60 милиона становника, само 60", навео је Басети.

Он је критиковао тенденцију да се свакодневно, попут ратних извештаја, говори о расту заражених без анализе података колико је асимптоматских, колико хоспитализованих и слично. Према његовим речима, ни у једној другој земљи се тако не ради, само у Италији, преносе медији.

"Инсистира се на негативним подацима и заборавља да је Италија била прва на удару пандемије и да смо успели да изађемо из кризе", каже инфектолог Басети.

Он је оценио да је проблем у комуникацији и кривце види у локалним институцијама, медијима, али и међу "стручњацима" којима и сам припада.

"То инсистирање на негативном само збуњује људе, плашимо их, а здравствена криза, бар што се тиче Италије је прошла", закључио је Басети.

Срна/Н1

Промо

Bg

Најчитаније