недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Велика Британија прва земља која је одобрила Фајзерову вакцину

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Велика Британија је прва земља у свету која је одобрила вакцину против коронавируса компанија Фајзер (Pfizer) и Бионтек (BioNTech).

 Британски регулатор је навео да је вакцина, које је ефикасно око 95 одсто у борби против ковида, безбедна за употребу, јавља ББЦ.

 

"Влада је данас прихватила препоруку Независне регулаторне агенције за лекове и здравство да одобри употребу вакцине ковид-19 компанија Фајзер/БиоНТек", рекао је портпарол владе.

Он је навео да ће "вакцина бити доступна у целој Великој Британији од следеће недеље"

Велика Британија је наручила 40 милиона доза ове вакцине, што је довољно за вакцинисање 20 милиона људи јер свака особа добија по две.

Генерални директор Фајзера Алберт Бурла је изјавио да је одлука британских власти "историјска".

Фајзер и Бионтек су произвели најбржу вакцину у историји. У само 10 месеци дошли су од концепта до реализације, а прошли су исте развојне фазе као у уобичајеном процесу производње која може трајати и десет година.

Европска агенција за лекове саопштила је да ће своје мишљење о вакцини америчке компаније Фајзер и немачке биотехнолошке компаније Бионтек изнети 29. децембра.

Џонсон поздравио одобравање вакцине у Британији

Британски премијер Борис Џонсон је поздравио као "фантастичну" вест да је Велика Британија одобрила вакцину Фајзер-Бионтек против коронавируса која ће бити доступна од следеће недеље.

"Заштита вакцине ц́е нам омогућити да се вратимо нашим животима и покренемо економију", написао је на Твитеру британски премијер.

Бета/Бета/АФП/Н1 Загреб/ББЦ/Н1

Промо

Bg

Најчитаније