четвртак, 04 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Британски патолог потврдио загађење ваздуха као узрок смрти деветогодишњакиње

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Британски патолог је први пут у историји земље потврдио загађење ваздуха као узрок смрти и у јако ишчекиваној одлуци оценио да је оно допринело смрти једне деветогодишњакиње у Лондону.

 

"Закључујем да је загађење ваздуха представљало материјални допринос у смрти Елле Адоо-Кисси-Дебрах", изјавио је патолог лондонског округа Саутварк Филип Барлоу.

Елла Адоо-Кисси-Дебрах је умрла 15. фебруара 2013. од тешког напада астме након тридесетак хоспитализација у протекле три године повезаних с том болешћу. Живела је у Луишаму, мање од 30 метара од петље Саут Циркулар, саобраћајнице на југу Лондона.

Правосуђе је 2014. закључио да је умрла од акутног затајења дисајног система који је изазвала тешка астма, а не због загађења.

Ти су закључци поништени 2019. и жалбени суд је заказао нова саслушања због научних открића, посебно извештаја британског стручњака за загађење ваздуха Стивена Холгатеа из 2018.

Он је утврдио везу између Елиних хоспитализација и високих нивоа угљен-диоксида и лебдећих честица, најштетнијих загађивача, близу њеног дома.

Барлоу је утврдио да су узроци смрти као прво акутно затајење дисајног система, друго астма од које је девојчица боловала и треће изложеност загађењу, чији је ниво прелазио препоруке Светске здравствене организације.

"Загађење ваздуха је важан чинилац који доприноси покретању и погоршању астме", објаснио је.

"Елина мајка није била информисана о здравственим ризицима, а да је била, предузела би мере које би могле спречити Елину смрт", додао је.

Хина/АФП/Н1

Промо

Bg

Најчитаније