среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Радио Ријека је под таласом претњи и увреда због једне песме

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ријечки Радио Ријека био је под таласом претњи и увреда након 25. марта 2021. само зато што је пустио песму која није одговарала слушаоцима.

 

Музички уредник на Радио Ријеци пустио је песму Винка Цоце „Кад умрем умотан у бело“, једну од популарних навијачких песама фудбалске екипе „Хајдук“ из Сплита (постоји велики анимозитет међу навијачима различитих клубова из различитих градова Хрватске).

Уследиле су увреде и претње, посебно према новинару, музичком уреднику који је пустио песму. Након тога, Јосо Крмпотиц́, водитељ емисије на Радио Ријеци, уместо да стане на страну своје колегинице и заштити је од хајке, почео је да се извињава слушаоцима.

Након тога, у редакцију је између осталог стигао „е-маил“ у коме се каже: “Чујем ли још једну, само једну товарску пјесму која ми се не свиђа (да пјева о маслини, камену или да велича далмацију и оне цигане) НАЈЕБАТ ћете. И то гадно. 1 криви потез, 1 крива пјесма и цијрла радио Ријека иде у зрак скупа с редакцијом која се тада нађе у смјени. Добро сте прочитали. Не шалим се, ово је отворена пријетња. Памет у главу и убудуће пазите какве пјесме пуштате јер нисте ни свјесни у каква говна сте се увалили због једне товарске глупачетине”.

Осумњиченом је одређен притвор. Он се терети за кривично дело претње, рекла је полиција.

Новинари не смеју бити спречени да раде свој посао, нити им из било ког разлога може бити прец́ено.

„Хрватско новинарско друштво најоштрије осуђује пријетње упуц́ене колегама из ХР Радио Ријеке, који је саставни дио мреже јавних сервиса. Такве пријетње треба схватити озбиљно и уложити све напоре у заштиту наших колега“, рекао је Хрвоје Зовко, председник ХНД-а.

„Сматрамо срамотом што до сада челни људи ХРТ-а у Ријеци и главни уредник Радио Ријеке нису на све то одговорили. Њихова је дужност заштитити своје запослене. Дајемо пуну подршку нашим драгим колегама у Ријеци “, додао је.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на западном Балкану, придружила се свом члану ХНД-у у осуди ових опасних претњи. Молимо институције да заштите новинаре, санкционишу особу која је упутила претње и пошаљу јасну поруку јавности да су такве претње неприхватљиве.

О овом новом случају обавестиц́емо све релевантне домаће и међународне актере. Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Београд– Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 30.03.2021.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Промо

Bg

Најчитаније