понедељак, 08 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НУНС: Питања без одговора два месеца након уништавања изложбе у Старој Капетанији

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Независно удружење новинара Србије упозорава да је прошло више од две месеца од уништавање изложбе андерграунд стрип-цртежа групе “Момци” у галерији "Стара капетанија" у Земуну и да нема никаквих помака у истрази на расветљавању случаја.

Бројна су питања и даље без одговора надлежних органа, а ми издвајамо најважнија:

- Зашто полиција није спречила упад, иако је на време пријављено да је могућ инцидент на локацији удаљеној пола минута хода од најближе полицијске станице?

- Зашто је већина нападача остала ван домашаја закона, иако за њих постоји опис?

- Шта је са претњама смрћу упућених ауторима и организаторима изложбе преко интернета, пошто су за неке од њих надлежним органима приложени
подаци о профилима и ИП адресама?

- Зашто је полицији требало недељу дана од догађаја да изврше увиђај у вези са баченим сузавцем?

- Шта је садржај споразума о признању кривичног дела са нападачима?

- Засто се крију имена осуђених који су пунолетни?

- Шта је са кривичном пријавом против бившег министра културе за угрожавање сигурности и повреду слободе говора и ко је аутор спорног
саопштења Министарства?

- Зашто Заштитник грађана у протекла два месеца није реаговао?

- Зашто МУП саопштава да је све урађено по закону, иако је обављен службени разговор са поступајућим полицајцем ПС Земун који је пропустио да пријави претње непосредном руководиоцу, и да ли је некаква санкција изречена?

Подсећамо да је 13. октобра у вечерњим часовима група од десетак младића упала у "Стару капетанија“ покидала и уништила радове стрип-групе "Момци" и у галерију убацила сузавац, а да се потом крајње непримереним саопштењем огласило Министарство културе и информисања, у ком није осудило уништење изложбе и угрожавање безбедности оштећених, већ је на неки начин оправдало извршено кривично дело.

Уз подршку НУНС-а и његовог правног тима, стрип-група "Момци" поднела је потом кривичну пријаву против бившег министра Владана Вукосављевића
и НН лица, аутора саопштења Министарства, као и притужбу Сектору за унутрашњу контролу МУП-а на рад припадника полиције.

Као и у саопштењу објављеном пре два месеца, НУНС позива надлежно Више јавно тужилаштво да поступи по кривичној пријави и предузме предложене радње.

НУНС, 29. децембар 2020.

Промо

Bg

Најчитаније