среда, 08 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Кубуровић: Морина ће у Србији имати фер и правично суђење

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министарка правде је за Танјуг истакла да "спекулације које су се водиле у медијима да неће бити фер суђење или да неће имати адекватне услове у притвору нису тачне".

Подсетила је да је у последњим извештајима свих релевантних институција које су вршиле обилазак затвора у Србији констатовано да тортура у српским затворима не постоји, као и да је положај затвореника и те како унапређен у односу на претходне године.

"Српски судови могу да обезбеде фер и правично суђење", закључила је Кубуровић.

Врховни суд Хрватске јуче је донео правоснажну одлуку којом је утврђено да су испуњени услови за изручење Морине Србији, који је на утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду 2014. године пустио дрон са заставом "Велике Албаније".

Сходно законској процедури, коначну одлуку - да ли ће Морина бити изручен Србији, донеће у наредном периоду министар правде Хрватске.

Морина и даље у екстрадиционом притвору у Дубровнику.

Србија тражи Морину због кривичног дела изазивање верске расне и националне мржње.

Против њега је у току истрага Вишег тужилаштва у Београду.

Моринин дубровачки бранилац је недавно поднео хрватској полицији и европским институцијама Захтев за међународну правну заштиту како би спречио изручење трећој држави.

Одлука о том захтеву се такође и даље чека.

У својој детаљном образложењу одлуке којом се одбија жалба Морининог адвоката, Врховни суд Хрватске наводи да нема објективних околности које би указивале да нису испуњени услови за изручење.

"У конкретном случају, из свих се околности не може оправдано претпоставити да ће изрученик у Републици Србији, само због тога што је Албанац и због својих политичких уверења бити дискриминисан током суђења, односно да ће му због тога положај бити отежан", наводи се у одлуци.

RTS.RS! Izvor vesti

Најчитаније