среда, 14 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Ратко Младић осуђен на доживотни затвор

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

12.00 – Некадашњи командант ВРС Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора.

11.58 – Младић је крив по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице, геноцид у шест општина БиХ, саопштио судија Ори.

11.56 – Судија Ори рекао је да је Младић имао намеру у УЗП-у који се односи на узимање припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве босанских Срба.

11.55 – Када је реч о удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Веће налази да је оптужени имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геноцида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дела геноцида.

11.45 – Судско веће нашло да је оптужени имао намеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

Такође, веће налази да је Младић намеравао да зато изврши дела терорисања, убиства, противправних напада на цивиле, те да је ту намеру имао током целог периода на који се односи оптужница.

11.31 – Судија Ори наредио да Младић буде удаљен из суднице због коментарисања поступка. Спроведен је у просторију у којој постоји кауч и из које може да посматра изрицање пресуде.

11.27 – Окончана пауза. Адвокат одбране Драган Иветић од судије Орија захтева да се изрицање пресуде оконча јер је Младићу три пута мерен крвни притисак. Судско веће после кратких консултација одлучило да се настави изрицање пресуде без икаквог скраћивања.

11.20 – Лекари мере крвни притисак Младићу, јавља Ројтерс позивајући се на изјаву члана породице.

11.05 – Иако је најављено да ће трајати пет минута, пауза ни после 20 минута није завршена.

10.41 – Одређена пауза од пет минута како би Младић отишао у тоалет.

10.39 – Веће је утврдило да је постојао удружени злочиначки подухват (УЗП) да се Муслимани и Хрвати трајно уклоне са територија на које су босански Срби полагали право. Оценивши изјаве и понашање политичког руководства БиХ и Срба, докази не иду у прилог томе да је геноцид био циљ УЗП-а.

10.37 – Хашки суд је нашао да је учињено кривично дело узимања талаца, односно узимања припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве босанских Срба.

10.35 – Судско веће нашло је да је над босанским муслиманима у Сребреници изршено кривично дело геноцида.

10.23 – Веће је нашло да је постојала намера сарајевско-романијског корупса да се гранатира Сарајево и шири терор и терорисање становништва.

10.20 – Судско веће, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намере у шест општина (Фоча, Кључ, Котор Варош, Приједор, Сански мост, Власеница) које су у оптужници наведене под тачком 1.

10.00 – Почело изрицање пресуде Ратку Младићу, коју саопштава председник судског већа, судија Алфонс Ори.

9.58 – Дошло је до мањег инцидента испред суда, када се један младић сукобио са члановима удружења жртава. Полиција је интервенисала и одвела тог младића, јавља репортер РТС-а.

9.55 – Oчекује се да у судници 1 Хашког трибунала ускоро почне изрицање пресуде бившем команданту ВРС.

Некадашњи командант Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је на доживотну казну затвора за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године, са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Суд је закључио да је "Младић својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца...".

Судско веће чинили су председавајући Алфонс Ори, Кристоф Флиге и Баконе Џастис Молото.

Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе.

Осуђен је по других 10 тачака оптужнице:

– по тачки 2 за геноцид у Сребреници,

– по тачки 3 за злочин против човечности,

– по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања,

– по тачки 7 због депоратција и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва,

– по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања,

– по тачки 10 осуђен је због противправнних напада на цивиле и кршење закона и обичаја ратвоања, и

– по тачки 11 због узимања талаца - особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.

Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата, а за један од њих, који се односи на шест оптшина, је ослобођен.

Осуђен је због удружених злочиначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.

Када је реч о удруженом злочинацком подухвату који се односи на Сребреницу, трибунал је закључио да је Младић имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања, рекао је судија.

Према његовим речима, једини разумни закључак је да је Младић имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дела геноцида.

Када је реч о Сарајеву, судско веће је нашло да је Младић имао намеру да "покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева".

"Лично је наредио прекид свих линија снабдевања Сарајева како би људи излазили на отворено, под снајперску паљбу и гранатирање", рекао је судија.

Младић је, према закључку Већа, предложио да се бомбардује Сарајево, а 6. септембра 1995. је наредио прекид снабдевања Сарајево водом и струјом што је становнике натерало да изађу из домова и буду изложени снајпрерском деловању и гранатирању.

Ратко Младић није био у судници у тренутку када је изречена доживотна казна затвора јер га је претходно судија Ори удаљио из суднице због коментарисања поступка и негодовања.

Закључци Судског већа

Судија је претходно прочитао закључке који се односе на више тачака оптужнице.

Судско веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоча, Илиџа, Нови Град, Пале, Приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).

Веће је, како је додао судија, констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да су извршиоци показивали показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.

У логорима, како је навео, није било довољно хране и воде, санитарни услови су били лоши, заточеници су премлаћивани понекад и гвозденим боксерима, приморавани су да једну друге силују и да међусобно под присилом врше и друге полне радње.

Орије је навео да су многе муслиманке силоване, од којих су неке имале тек 12 година.

Када је у питању тачка оптужнице која се односи на Сарајево, веће је према речима судије, утврдило да су припадници сарајеско-романијског корупса ширили терор и застрашивали становништво, да су починили убиства цивила и злочин против човечности.

Од средине маја 1992. до новембра 1995. године намерно је гранатирано и снајперским хицима гађано становнишво Сарајева и то често на локацијама где је било мало или нимало војних објеката.

Многи од њих су убијени док су шетали са децом, ишли у продавницу...

На Маркалама је убијено 48 цивила а рањено најмање 140.

Када је у питању Сребреница, припадници српских снага су поубијали неколико хиљада босанских муслимана за само неколико дана, које су претходно мучили, псовали и терали их да певају српске песме, рекао је Орије.

Веће је утврдило да су физички извршиоци починили радње геноцида над босанским муслиманима, прогона, убиства као и нехумано дело присилног премештања.

Младић удаљен из суднице

Некадашњи комадант ВРС удаљен је из суднице Хашког трибунала, јер је негодовао због одлуке судског већа да настави са читањем пресуде.

Удаљен је уз помоћ страже, по налогу председника судског већа Алфонса Орија.

Даље саопштавање пресуде Младић ће пратити из посебне просторије преко монитора.

Ори је претходно саопштио да је пауза у саопштавању сажетка пресуде Ратку Младићу потрајала дуже, јер је веће добило такав савет лекара да тако поступи.

Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трећи пут 180/80.

"То се зове кризом хипертензије и тражимо или да прекинете заседање или да одустанете од читања резимеа и прочитате пресуду, како би се смањио ризик за здравље Младића с обзиром на висину крвног притиска, јер може да дође до животне угрожености", рекао је Иветић.

Судија му је одговорио да је веће добило информацију да је Младићу 3. пут притисак био 170.

Након одлуке да настави са читањем пресуде, Младић је негодовао након чега је удаљен из суднице.

Суђење Ратку Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 16 година скривања и изручен је Хагу.

Данашње изрицање пресуде било је једно од најпосећенијих у историји Трибунала.

У Хагу се налази преко 300 новинара, истраживача, представника НВО и организација из БиХ које окупљају жртве, али ту су и представници ратних ветерана из Републике Српске, јавља репортер РТС-а.

RTS.RS! Izvor vesti

Промо

Bg

Најчитаније