недеља, 05 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СТИЖУ ПЛАВЕ КОВЕРТЕ Вулин: Позив за војну обуку добиће 600 мушкараца, ЈА САМ СЕ ДОБРОВОЉНО ПРИЈАВИО

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Позив за војну обуку у резервном саставу ове године добиће 600 мушкараца старијих од 30 година који нису служили војни рок, изјавио је министар одбране Александар Вулин и навео да се и сам добровољно пријавио.

 

Вулин је рекао да држава, захваљујући политици владе Александра Вучића, коначно имамо довољно новца да можžе да покрене резервни састав Војске Србије и да од укидања обавезног војног рока до данас, више од 200.000 мушкараца није прошло никакав вид војне обуке.
 
''Више од 200.000 здравих и способних мушкараца не зна апсолутно ништа о одбрани своје земље'', рекао је Вулин гостујући у дневнику РТС.
 
На питање како ће изгледати обуке, министар је навео да су сличне обуке започете прошле године и да су дале позитивне резултате, а да је ове године предвиђено да 600 мушкараца старијих од 30 година, који нису служили војску или су одслужили у цивилу, прође специјалистичке обуке и упозна се са свим видовима одбране земље.
 
Вулин је приметио да овај потез појединци нападају и кажу да ће се одселити у Швајцарску ако буду добили позив за обуку и истакао да је Србија управо преузела швајцарски модел.
 
''Тамо сваки војно способни мушкараца проведе бар 15 дана на војној обуци. Никоме не смета обавезно служење војног рока у Грчкој и Аустрији или увођење војне обуке у основне школе у Мађарској. Али, за Србију је превише 15 дана, а посебно за оне који би тенковима у Призрен, а много им 15 дана да се припреме да служе својој земљи'', рекао је Вулин.
Упитан шта је са резервистима који се буду позвали на приговор савести, министар је навео да ће они бити распоређени у јединице цивилне заштите где ће проћи одговорајућу обуку.
 
Вулин је нагласио да је казна за неодазивање позиву 50.000 динара, као и да свако ко је спречен да се одазове позиву на обуку, треба о томе да на време обавести војну службу.
 
Министар је рекао да ће и сам бити један од резервиста, будући да се добровољно пријавио на обуку.
 
''Од сутра треба да прођем одређене прегледе. Сви ми који нисмо служили војску, сада имамо прилику да то урадимо. Ако могу ја да идем и дам 15 дана свог живота, зашто не би неко други, ту нема оправдања'', поручио је Вулин.

Најчитаније