понедељак, 19 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Сабор СПЦ: Неприхватљива било каква измена статуса Косова

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Свети Архијерејски Сабор Српске православне цркве (СПЦ) поновио је данас став СПЦ да је Косово саставни део суверене територије Србије и одбацио као неприхватљиву „било какву измена статуса Косова, која води или признању Косова као независне државе, или било којој варијанти територијалне поделе, без које није могуће разграничење“.

 

Сабор СПЦ је у саопштењу након мајског заседања одбацио решења попут признања или поделе наводећи да би „неизбежно довела до исељавања већине преосталог српског народа, који живи у већински албанским срединама на Косову, и до несагледиве штете за нашу духовну и културну баштину“.

„Косово и Метохија представља саставни део суверене територије Србије и као такво је дефинисано у Уставу Србије и у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Суверенитет и територијални интегритет Србије, укључујући Косово и Метохију, без обзира на незаконито проглашену такозвану косовску државу, признаје огромна већина човечанства, укључујући Русију и Кину и пет земаља ЕУ, ОЕБС, УНЕСКО и друге важне међународне организације“, стоји у саопштењу.

Сабор је навео и да тај став „никако не значи подржавање идеје такозваног замрзнутог конфликта“ већ да представља позив „свим политичким чиниоцима на наставак дијалога, без притиска и уцена у контексту решавања питања заштите људских права народа, слободе живота и рада СПЦ, институционалне и безбедносне заштите наших светиња, омогућавања несметаног повратка расељених и слободног приступа имовини свима онима којима је она бесправно одузета или узурпирана“.

„Подржавамо, стога, свесрдно сваки одговоран дијалог који треба да допринесе владавини права и закона и помирењу између свих народа који живе на простору Косова као јужне покрајине Србије“, наводи се у саопштењу Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је о Косову почетком недеље са члановима Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

Бета/Данас

Промо

Bg

Најчитаније