недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Данас: Владике против саопштења Сабора - нисмо звали Вучића

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Више архијереја Српске православне цркве упутило је писмо патријарху Иринеју у коме га обавештавају да се ограђују од садржаја званичног завршног саопштења Сабора, које је јавности 18. маја доставио портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић), објавио је Данас позивајући се на изворе из високих црквених кругова.

 

Амфилохијем (Радовићем) на челу, у писму патријарху оценило је да је "портпарол својевољно формулисао неке одлуке, супротно вољи Светог Архијерејског Сабора" због чега "изражавају своје негодовање и ограђују се од поменутог Саопштења".

У писму у које је Данас имао увид, група епископа је разочарана што је аутор саопштења епископ бачки Иринеј "тенденциозно приказао и пренагласио значај посете политичких лидера региона Александра Вучића и Милорада Додика". Они тврде да је "потпуно је беспотребна реченица која говори о 'напорима и неравноправној борби са моћницима за очување КиМ у саставу Србије', пошто о природи, умешности и искрености вођења те борбе саборски оци уопште нису имали једногласно мишљење, чак напротив".

Данас додаје да се у писму негира да су Вучић и Додик посетили Патријаршију "на позив Сабора", како пише у званичном сапштењу, већ да је "то било на иницијативу и позив Патријарха".

Владике траже да се реченица: "о подршци и свеобухватној помоћи државе Србије нашем народу да опстане на најсветијој српској земљи, Косову" избаци из званичног саборског саопштења у коме је, како наводе, изостављено да је Сабор својим посебним саопштењем о КиМ потврдио свој непоколебиви став са претходна два Сабора.

Уз оцену да су "изненађени и разочарани појавом текста у коме се ствари тенденциозно приказују другачије него што је братски договорено на Сабору", ова група владика тражи да се званичног сајта СПЦ објави ново допуњено и исправљено саопштење Сабора.

Како Данас незавнично сазнаје, патријарх Иринеј није одговорио на ово писмо, а на званичном сајту СПЦ је и даље верзија саборског саопштења владике бачког Иринеја, коју је он већ једном мењао јер је у "првој варијанти", мимо одлуке Сабора у њу укључио и "случај" епископа западно-америчког Максима.

Та тема се, ипак, потом нашла на сајту СПЦ због демантија владике бачког Иринеја упућеног београдскј штампи која је негирала да се владика Максим "покајао због својих ставова о аутокефалности".

Данас/Н1

Промо

Bg

Најчитаније