понедељак, 23 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Кривична пријава против главног уредника ТВ Хепи Миломира Марића

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Славко Ћурувија фондација, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Асоцијација онлајн медија упутили су Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Миломира Марића, главног уредника телевизије Хепи, због кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, као и кривичног дела повреде угледа због расне, верске, националне или друге припадности.

 У саопштењу подносилаца пријаве је наведено да ни месец дана након вређања професора Филозофског факултета Данијела Синанија у јутарњем програму телевизије Хепи, Више јавно тужилаштво, упркос најавама, још није обавестило јавност о покретању и току евентуалног поступка против Марића.

Истовремено, поступак против Марића најавио је и РЕМ, али Савет тог тела ни месец дана након спорне емисије није разматрао овај случај, судећи према записницима са седница Савета објављеним на сајту регулатора.

"Кривичном пријавом желимо да подсетимо Више јавно тужилаштво да има овлашћења да обезбеди доследну примену закона, као и да Кривични Законик изричито забрањује распиривање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости. Позивамо РЕМ да у најкраћем могућем року размотри овај, и остале прекршаје ТВ Хепи и предузме одговарајуће мере прописане Законом", наведено је у саопштењу.

Марић је у јутарњем програму 30. септембра изнео низ увреда на рачун професора Синанија, који је са ректорком БУ Иванком Поповић учествовао у преговорима са студентима удружења "Један од пет милиона", који су дуже од 10 дана блокирали зграду Ректората Београдског универзитета.

Између осталог, Марић је навео да Синани има "сумњиво презиме" и оценио да он не може да буде морални судија, јер би на Косову "Тачи и Харадинај Србина који би то покушао стрељали".

Бета/Н1

Најчитаније