четвртак, 21 јануар 2021

Политика

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Вулин о забрани уласка у Црну Гору у униформама: Изгледа да је увек проблем све што је српско

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министар одбране Александар Вулин изразио је данас жаљење због одлуке Подгорице да војној делегацији из Србије не дозволи улаз у ту земљу у униформама, наводећи да изгледа да „све што је српско, увек представља проблем“.

 

Вулин је навео да је Министарство одбране Србије у петак тражило дозволу надлежног ресора Владе Црне Горе за улазак званичне делегације у ту земљу ради присуства годишњем помену убијеном министру одбране СРЈ Павлу Булатовићу и да им је у понедељак потврђено да ће „све бити у реду“.

„У понедељак око 14.30 часова нам је речено да је све у реду и да ће бити онако како смо тражили. А онда су око 21.30 позвали нашег амбасадора да му кажу да све може, али да баш униформа не може. И на питање нашег амбасадора зашто, дали су одговор да тако каже Министарство културе“, навео је Вулин а пренело Министарство одбране.

Он је додао да није сигуран да нека друга војска у Црну Гору не би могла да уђе у униформама и оценио да изгледа да „све што је српско, увек представља проблем“.

„Жао ми је што је српска униформа толико страшна у Црној Гори и што не треба да буде овде. Од Хрватске сам то и очекивао, али нисам очекивао да тако нешто буде у Црној Гори. Али све што се деси у Хрватској, деси се на крају и у Црној Гори и жао ми је што црногорска власт није била мало оригиналнија, него је морала да отима савет од Хрвата“, навео је Вулин.

Вулин: Србија ће Србе у Црној Гори чувати ‘шта год да им се дешава’

Министар одбране Србије Александар Вулин затражио је данас од власти Црне Горе да брину о Србима који живе у тој држави али и додао да ће Србија „чувати и бранити Србе где год да они живе и шта год да им се дешава“.

Он је у Ровцима код Колашина, где је био на помену министру одбране СРЈ Павлу Булатовићу, убијеном пре две деценије, оценио да сваки напад на Српску православну цркву, било који њен део и њену имовину, представља напад на све Србе, „где год да они живе“.

„Једна је Српска православна црква, и српска држава не може да не брине о Србима и не може да не брине о СПЦ“, навео је Вулин а пренело Министарство одбране.

Он је казао да Србија жели да читав Балкан и Црна Гора буду сигурни, стабилни и мирни, али и оценио да „не може бити среће ни за кога, ако Срби у Црној Гори или било којој другој држави, где год да су, не живе у миру, нису поштовани и заштићени“.

„Страшно је да су у 21. веку Срби једини народ у Европи који мора да се бори за своје право да говори својим језиком, пише својим писмом и верује у свог Бога, у Цркви коју је својим постојањем заслужио“, навео је министар.

Вулин је претходно изразио жаљење због одлуке Подгорице да војној делегацији из Србије не дозволи улаз у ту земљу у униформама, наводећи да изгледа да „све што је српско, увек представља проблем“.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је, раније данас, литургији поводом годишњице убиства Павла Булатовића у манастиру Костриковача, у Ровцима код Колашина.

Министар одбране Савезне Републике Југославије Павле Булатовић убијен је 7. фебруара 2000. године у Београду.

Бета/Данас

Промо

Bg

Најчитаније