петак, 05 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Јовановић: Кривична пријава СЗС против Радојичића и Весића због депоније Винча

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Савез за Србију (СЗС) поднеће кривичну пријаву против градоначелника Београда Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића за изазивање опште опасности и неотклањање опасности јер „крију да централна градска депонија гори што представља велику здравствену опасност по све грађане“, најавио је данас шеф одборничке групе СЗС Никола Јовановић.

 

„Уместо да поступе по протоколима и предузму све мере узбуњавања и здравствене заштите Београђана, они упорно тврде да депонија Винча не гори“, рекао је Јовановић који је и потпредседник Народне странке, на конференцији испред зграде градске општина Звездара, а најавио је и да ће СЗС јавности ускоро представити податке о свим „брљотинама и криминалу“ власти у тој општини.

Он је рекао да су сцене пожара на депонији све чешће јер су и пожари испод ње стални, и демантујући тврдње градских власти да није тако, показао слику депоније од петка на којој се, како је рекао, „екплицитно види да гори“.

„Пожари могу да проузрокују ослобађање токсичних и канцерогених материја, диоксина и фурана, а код нас чак не постоји ни лабораторија за њихово мерење“, рекао је Јовановић, наводећи да је „иронија“ да је градоначелник лекар по струци а доводи у опасност здравље грађана.

Како је Јовановић рекао, кривична пријава биће поднета против Радојичића и Весића, али и против директора Градске чистоће.

Јовановић је подсетио да је „град ушао у јавно приватно партнерство са једном фанцуском компанијим“ за изградњу спалионице у Винчи и нагласио да је то нешто „најкоруптивније икад у Београду“.

„Ми се залажемо за херметичко затварање постојеће депоније, изградњу нове по највишим европским стандардима, као и спаљивање отпада једино у случајевима када га није могуће смањити односно рециклирати, као и тек када су здравствени ризици потпуно отклоњени“, рекао је Јовановић.

Јовановић је нагласио и да ће СЗС јединствено бојкотовати предстојеће изборе у Београду, што је пречица да се скрати век овој „коруптивној власти“, наводећи да је сваки изузетак штетан јер „квари идеју бојкота“.

Потпредседник Демократске странке Драгослав Шумарац је рекао да су грађани на Звездари али и у читавом Београду осетили паљевине у ваздуху.

Према његовим речима, Љубљана је још пре 15 година направила одговарајућу стратегију тако да данас 90 одсто отпада иде у рециклажу а само 10 одсто на депонију док је „код нас обрнуто“.

Бета/Данас

Промо

Bg

Најчитаније