уторак, 11 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Представници три изборне листе: Сматрамо да је Извештај РИК-а о коначним резултатима парламентарних избора правно неважећи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Представници три изборне листе – Суверенисти - Саша Радуловић, Народни блок - Велимир Илић - генерал Момир Стојановић и Сергеј Трифуновић - Покрет слободних грађана – саопштили су данас да сматрају правно неважећим Извештај о укупним резултатима избора за посланике Скупштине Србије одржаних 21. јуна и делимично поновљених 1. јула. Како наводе, резултати су утврђени путем електронске седнице Републичке изборне комисије (РИК), што је, оцењују, „флагрантно кршење Закона о избору народних посланика и Уставу“.

 

Саопштење су потписали заменици чланова РИК у проширеном саставу у име изборних листа –Срђана Видовић и Николина Липовшек испред листе Суверенисти - Саша Радуловић, Стеван Бабић и Сандра Гашић испред листе Народни блок - Велимир Илић - генерал Момир Стојановић и Вук Ђорђевић и Милан Милошевић испред листе Сергеј Трифуновић - Покрет слободних грађана.

„Одржавањем седнице на наведени начин, онемогућена је расправа по тачкама дневног реда, те увид у целокупан изборни материјал, што је нужно за доношење законите одлуке", пише у саопштењу које је доставила Николина Липовшек у својству заменице члана РИК у проширеном саставу.

У саопштењу се оцењује да је „онемогућавањем члановима РИК да расправљају, РИК од једног колективног органа претворен у скуп појединаца који одлуке доносе мимо свих закона и законских оквира“.

Такође се наводи и да је гласање члановима РИК омогућено преко и-мејла који „не садржи сертификован електронски потпис“, чиме је у сумњу доведена веродостојност датих изјава.

Наводи се и да је РИК утврдио укупне резултате избора за народне посланике иако рокови за подношење правник лекова на решења о одбијању приговора још нису истекли, те да из тог разлога није могуће утврђивати коначне резултате и доделу мандата у Скупштини.

Наглашено је и да се изашло из законског оквира тако да изборни процес више „није легалан“, а да је спроведен уз „многобројне изборне неправилности, почев од дуплих спискова, сигурних гласова, мањкавих записника“.

Потписници се зато, како наводе, ограђују од противзаконитих одлука РИК и указују јавности да је погажена демократија.

Републичка изборна комисија (РИК) је на јучерашњој седници усвојила Извештај о укупним резултатима избора за народне посланике Народне скупштине, у којем се наводи да је изборна листа "Александар Вучић - За нашу децу" освојила 1.953.998 гласова, односно 60,65 одсто гласова од свих бирача који су изашли на изборе, што износи 188 мандата.

Право гласа на изборима одржаним 21. јуна и 1. јула 2020. године имало је 6.584.376 бирача уписаних у бирачки списак, а своје бирачко право на 8.433 бирачка места остварило је 3.221.908 бирача, што значи да је излазност била око 48,93 одсто.

Изборна листа "Ивица Дачић–Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС)-Драган Марковић Палма" освојила је 334.333 гласова, 10,38 одсто гласова, односно 32 скупштинских мандата.

Листа "Александар Шапић-Победа за Србију" је освојила 123.393 гласова, 3.83 одсто гласова бирача, односно 11 мандата.

Поред ових листа, у Народну скупштину ушле су и четири мањинске партије.

"Савез војвођанских Мађара-Иштван Пастор" добио је 71.893 гласова, односно 2.23 одсто од броја бирача који су гласали и девет мандата.

Изборна листа "Академик Муамер Зукорлић-Само право-Странка правде и помирења (СПП)-Демократска партија Македонаца (ДПМ)" освојила је 32.170 гласова, тачно један одсто гласова и четири мандата.

"Албанска демократска алтернатива-Уједињена долина освојила је 26.437 гласова, 0.82 одсто гласова и три мандата, док је листа "СДА Санџака-др Сулејман Угљанин" освојила је 24.676 гласова, 0.77 одсто гласова што такодје чини три мандата.

Све остале изборне листе нису прошле цензус.

 Бета/Инсајдер

Најчитаније