субота, 26 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Марко Ђурић ће бити нови амбасадор Србије у САД

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Актуелни директор Канцеларије за Косово и Метохију биће нови амбасадор Србије у Вашингтону, потврђено је за Нова.рс из врха власти.

 Још увек није познато када ће Ђурић ступити на амбасадорско место, али очекује се да ће у народном периоду бити завршене све неопходне процедуре. Према појединим изворима, он ће се у Вашингтону наћи за два-три месеца.

Претходном амбасадору Ђерђу Матковићу истекао је мандат, те је амбасада Србије у САД тренутно упражњена.

Раније се спекулисало да ће Ђурић заменити лидера СПС Ивицу Дачића на месту шефа дипломатије, што је било подгрејано и његовим присуством састанцима у Вашингтону, међутим очигледно је иза његовог сусрета са највишим америчким званичницима био други мотив.

Од Отпора до СНС

Политичка каријера Марка Ђурића почела је много пре него што се придружио Српској напредној странци по њеном оснивању. Био је члан покрета Отпор од 200. године, а опробао се и у новинарству, уређујући и водећи омладински политички ток-шоу на Радио Београду 202 током 2001. и 2002. године.

Члан је Српске напредне странке од оснивања 2008. године, а 2009. постао је координатор правног тима и асистент заменика председника странке Александра Вучића. Од 2010. члан је Главног одбора СНС. Током 2011. године помогао је оснивање и почео координацију рада страначког тима за спољну политику и европске интеграције.

После избора у мају 2012. постављен је за саветника председника Републике Србије за спољну политику, а крајем исте године постао је члан Председништва СНС. Маја 2014. године Влада Србије поставила га је за директора Канцеларије за Косово и Метохију. За потпредседника Српске напредне странке изабран је на Скупштини СНС, одржаној 28. маја 2016.

Говори енглески и хебрејски, а служи се француским језиком.

Јована Шестериков    Нова

Најчитаније