уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Ко лаже – Кон, Вучић или Лончар: Власт опет слуђује грађане

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Након тврдње епидемиолога Предрага Кона да је до јуна било три пута више смртних случајева од коронавируса, представници власти брже боље су пожурили да санирају штету, демантујући стручњака којег су поставили у Кризни штаб. Тиме је настављен манир слуђивања грађана и скривања истине, којем смо сведочили од почетка избијања епидемије.

 Не стишавају се страсти од кад је епдиемиолог Предраг Кон потврдио сумње које је раније изнео БИРН, наводећи да је у до јуна регистровано три пута више смртних случајева. Међутим, Кон је одбацио сопствену и одговорност Кризног штаба за овакав, кардинални, пропуст, већ је читаву одговорност пребацио на информатичаре.

 

“Ја о томе причам од средине септембра. То није од јуче. Оно што смо добијали, добијали смо од информатичког система. Када неко говори и каже: ‘То није истина’, ја морам да му кажем да није истина то што он говори. Информатички систем који је све те ствари повезивао није никада постојао у земљи. Ми смо радили на основу пријава заразних болести, пријава смрти од заразних болести, а после тога, два месеца касније, стизале су потврде од смрти које су део једног обрасца, ‘ДЕМ 2’, који је везан и за матичара, и за могућност сахрањивања. Према томе то су најпоузданији подаци”, навео је Кон за Н1.

Увидевши штету коју је начинила изјава члана владиног Кризног штаба, Конов претпостављени министар здравља Златибор Лончар пожурио је да демантује епидемиолога, наводећи да оно што је он говорио – није тачно.

“Одговорно кажем, као ресорни министар, да та информација, да није тачна. Стојим иза тога, није утемељена ни на једном доказу и замолио бих све да буду опрезни кад износе такве податке”, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Кона оптужују да угрожава здравље нације

Поред очигледно слабе комуникације са надређенима, који су га данас демантовали да је број заражених био три пута већи од званично пријављеног, епидемилог Предраг Кон је након ове изјаве наишао на негативне реакције лекара из удружења “Уједињени против ковида”. Они су оценили да је признање Предрага Кона, да је он радећи за Кризни штаб доносио одлуке на основу нетачних информација, доказ је да Кризни штаб није добро водио државу кроз пандемију. “Уједињени против ковида” су истакли да су епидемиолози као што је доктор Кон, који су доносили одлуке на основу нетачних информација, на тај начин довели у опасност нацију.

“Епидемиолог који доноси одлуке на основу нетачних информација не представља ниста друго до опасност по нацију. Др Кон је отишао и корак даље. Наиме, постао је чувен током ове пандемије у светским оквирима иако је усред борбе са овим вирусом отишао на раније планирани годишњи одмор, а усудио се да за кривце означи сопствене колеге (исте оне колеге који, за разлику од њега нису отишли ни на какав одмор и који су, супротно њему, све време епидемије били изложени великом професионалном ризику да се заразе и оболе)” наводе у саопштењу лекари окупљени у удружењу “Уједињени против ковида”, наводи се у саопштењу “Уједињени против ковида”.

Како смо дошли до тога да је један дан истина једно, а сутрадан нешто сасвим друго, нису имели да нам објасне ни представници власти. Изузев срамотних оптужби да новинари нашег портала прижељкују већи број преминулих од коронавируса, никаквог конкретног објашењања није било. Ни сам председник Србије Александар Вучић није умео да пружи прецизно објашњење како се то догодило да број заражених буде три пута већи од званично представљеног, нити где је настао проблем, али је зато најавио да ће се радити комплетна ревизија за сваку смрт од последица заразе. Уз најаву ревизије, председник се постарао да додатно “поклопи” изјаву Кона са тврдњом да држава није крила мртве од короне.

“Србија ће урадити комплетну ревизију за сваку смрт, за сваког човека, да видимо како то изгледа. А то ће да раде клиничари. Поносан сам на све лекаре, нико од нас није слагао ниједну једину реч”, поручио је шеф државе.

По принципу “окриви другог за моје пропусте” (у овом случају информатичаре) представници власти и чланови Кризног штаба и даље избегавају да дају конкретне информације на јасна и проста питања: Колико је тачно људи преминуло од почетка епидемије? Како је могуће да нисмо могли да имамо прецизне бројке?

Питања, које на први поглед делују једноставно, постала су најтежа за одговор, а опречне информације и сигнали које власт шаље само доприносе додатном слуђивању грађана и урушавању поверења у оне који би требало да штите наше здравље. Корак напред ка унапређењу поверења, за почетак би могла да буде – истина.

 

Војислав Милованчевић    Нова

Промо

Bg

Најчитаније