понедељак, 19 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Како је Весић лагао о цени споменика Стефану Немањи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Заменик градоначелника Горан Весић пре само два месеца био је "сигуран" да ће цена споменика Стефану Немањи бити објављена када он буде завршен. Пре шест дана споменик је откривен у свечаној церемонији, а колико новца грађана Србије је потрошено на тај подухват Весић још није обелоданио.

 Много тога је “шкрипало” око подизања споменика оснивачу средњовековне српске државе. Осим низа визуелних промашаја, спорно је, али и незаконито, што грађани ни након три и по године од расписаног међународног конкурса нису упознати колико је њиховог новца потрошено за изградњу очигледно скупоцене статуе Стефана Немање.

Горан Весић, који је у овом пројекту био главни оперативац, јавност је у неколико наврата слагао о томе када ће објавити цену споменика.

Тако је 13. децембра прошле године рекао да је цену одредила Влада Србије и да је “сигуран да ће, кад буде постављен споменик, то бити и објављено”.

“Нема разлога да то остане некаква тајна, као што није тајна ни да ће Савски трг коштати више од 20 милона евра”, рекао је Весић.

Исту лаж заменик градоначелника поновио је и на дан када је отворен споменик, 27. јануара. Он је тада рекао да је захтев вајара био такав да се цена споменика не открива док радови не буду готови.

Фото: Немања Јовановић/Нова.рс

Весић је изјавио и да “не види разлог” да она не буде објављена након добијања одобрења.

На страну што по законима државе Србије вајар не може да одлучује када ће бити обелодањен такав податак, али Весић је и тада практично поновио да ће цена бити објављена када радови буду готови.

Иако је рекао и да у томе нема ништа мистериозно и да је захтев вајара био такав да се цена споменика не објављује до завршетка радова, дани пролазе, грађани се сликају испред његовог чудесног пројекта, а цена је и даље тајна.

Тајна до 2023?

Није искључено да овај податак нећемо сазнати све до 2023. године, а можда ни тада. Наиме, на захтев групе професора Филозофског факултета да им достави податак о цени коштања споменика, Секретаријат за културу града Београда навео је да не може да одговори на њихов захтев јер су у питању подаци који су означени ознаком поверљиво.

У допису Секретаријата се наводи да је тај податак поверљивим проглашен закључком Владе Србије од 18. јула 2018. године када је одређено да та поверљивост траје до 2023. године.

Наташа Латковић   Нова

Промо

Bg

Најчитаније