уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Народна странка: Дискриминисано 10.000 радника на железницама, примаће мање од минималца

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Народна странка саопштила је данас да ће око 10.000 радника, односно између 30 одсто и 40 одсто запослених у предузећима „Србија воз“, „Србија карго“ и „Инфраструктура железнице Србије“, примати плате мање од минималне зараде након потписивања нових колективних уговора.

 

„Цена радног сата је 77,54 динара, тако да ће радници са коефицијентом 1,38 имати плату 18.620 динара, што је за 13.380 динара мање од законом прописане минималне зараде, чиме је дискриминисано 10.000 радника на железници. Потписници колективних уговора су својим незнањем или лошим намерама све запослене вратили у доба робовласништва“, наводи се у саопштењу Одобра Народне странке за саобраћај“.

Уговоре су 4. фебруара и 5. фебруара потписали Синдикат извршних служби, Унија синдиката српских железница, Синдикат Железничара Србије и Синдикат радника железничке инфраструктуре, а „неки председници синдиката су и чланови скупштине што представља сукоб интереса“, додаје се у саопштењу.

„Међу радницима влада велико незадовољство и они су почели да подносе тужбе за цену радног сата и дискриминацију. Те тужбе ће додатно отежати финансијску ситуацију у сва три предузећа, а најављене су и тужбе против потписника колективних уговора“, додаје се у саопштењу.

„Народна странка захтева од надлежних институција да провере ове штетне колективне уговоре и пословање синдиката који су их потписали“, пише у саопштењу Одбора Народне странке за саобраћај.

Народна странка

Промо

Bg

Најчитаније