среда, 29 јануар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРВА И ДРУГА НЕДЕЉА ПОСТА – БОРБА ЗА ВЕРУ!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Чиста недеља Часног поста (грч. Κυριακή της Ορθοδοξίας) завршена је јуче и данас је почела Пачиста недеља (грч. Β' Κυριακή των Νηστειών), позната и као Хрома недеља, која је назив добила додавањем префикса па на име Чисте недеље и значи – после Чисте. Чиста или Недеља Православља слави победу над иконоборцима и успомену на поновно успостављање поштовања икона 843. године у време царице Теодоре и патријарха Методија. Током VIII и IX века у Источном римском царству, називаном и Византија, настао је покрет иконобораца (грч. εικονομαχία - икономахија), јерес, која се борила за одбацивање поштовања светих икона, сматрајући да је то облик идолопоклонства, те су иконе биле избациване из храмова и уништаване и отуда називи за овај покрет и иконоклазам (грч. εικονοκλασία) и уништавалац икона (грч. είκονοκλάστης).

 

Иконоборство је започело у Сирији и Јерменији, а затим се проширило на цело царство. Покрет је имао две фазе, а почео је 726. године првим државним указом против икона, који је издао цар Лав III Исавријанац (717 – 741) из исавријанске, односно сиријске династије. Наредни цареви делили су његов негативни став према иконама, те је за време владавине цара Константина V Копронима (741 – 775) био суров прогон не само икона, већ и њихових поштовалаца, а одржан је 754. године и једна иконоборачки сабор у Јерији код Цариграда. Цара Константина V Копронима наслеђује син Лав IV Хазар (775 – 780; који је надимак Хазар добио по мајци принцези Цицек или Чичек, ћерци хазарског кагана Бихара, која крштењем 732. године добија име Ирина, грч. Ειρήνη - мир) и прогони поштовалаца икона се смањују. Цар Лав IV Хазар се жени 769. године Ирином изданаком аристократске породице Сарандапех, из Атине, и са њом добија сина Константина VI. Након смрти цара Лав IV Хазар трон преузима Ирина 787. године, када престаје прогон икона и поново се успоставља њихов култ. На Седмом васељенском сабору 787. године у Никеји прецизно је дефинисано поштовање икона, које није обожавање (грч. λατρεία – латрија), јер оно припада само Богу. Након краћег периода затишја почетком IX века иконоборство опет узима маха, те друга фаза почиње 815. године за време цара Лава V Јерменина, а настављају његову политику и цареви Михаило II (820 – 829) и Теофило (829 – 842).

54279495 553808991792017 2795504091667628032 nЗахваљујући царици Теодори и патријарху цариградском Методију коначно долази до прекида протеривања икона и коначно је озакоњено и васпостављено поштовање светих икона 11. марта 843. године. Те ову победу Православља обележамо прве недеље Великог поста. Пре посвећења Чисте недеље победи иконофила над иконоборцима, у IX и X веку прва недеља поста је била посвећена старозаветним пророцима Мојсију, Арону и Самуилу. Пачиста недеља или Хрома недеља посвећена је сећању на Светог Григорија Паламу, архиепископа солунског и чудотворца (1296 – 1359), заступника исихазма (грч. ησυχια хесихиа - мировање, тиховање, ћутање), рођеног у Цариграду, а пореклом из Мале Азије и великим борцем за православље против јереси које су се појавиле у његово доба. Име Хрома недеља долази од коња Светог Теодора Тирона, коме је субота прве недеље поста посвећена.

 

 

Снежана Недић

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније