четвртак, 09 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СРЕЋНИ И ОД БОГА БЛАГОСЛОВЕНИ БАДЊИ ДАН И БАДЊЕ ВЕЧЕ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Српска православна црква и њени верници сваког 24. децембра по јулијанском календару, односно 6. јануара по грегоријанском календару прослављају Бадњи дан, а затим и Бадње вече, (грч. Παραμονή Χριστουγέννων), навечерје рођења Господа Исуса Христа.

 

Уочи Бадњег дана се бди, односно не спава се, па отуда и овај дан и носи име бадњи, од глагола б'дити, односно бдети, а има и значење чувати, те је и Бадња ноћ, ноћ бдења када дочекујемо Богомладенца. На Бадњи дан рано ујутру се сече и бадњак и припрема се за најбитнији део Бадње вече, када се породица окупи око посне трпезе припремљене и послужене на поду прекривеном сламом, са сећањем на претке. Тропар, глас 4.: Написовашесја иногда со старцем Јосифом, јако от сјемене Давидова, во Витлејемје Маријам, чревоносјашчи безсјеменоје Рожденије. Наста же времја рождества, и мјесто ни јединоже бје обиталишчу: Но јакоже краснаја палата, вертеп Царицје показашесја. Христос раждајетсја, прежде падшиј воскресити образ. (Тропар, глас 4.: Написано је давно да ће Дјева Марија са старцем Јосифом, који је од семена Давидова, донети у Витлејем у утроби бесемено зачетог Христа.

81644269 739657169857947 3361550656379813888 n

Настаде време рођења, али не беше ниједног места за то: Но као красна палата, пећина се Царици показује. Господ Христос се рађа, да васкрсне пали лик људски.) Кондак Претпразништву, глас 3.: Дјева днес превјечноје Слово во вертепје грјадет родити неизречено: Ликуј всељенаја, услишавши, прослави со Ангели и пастирми, хотјашчаго јавитисја Отроча Младо, Превјечнаго Бога. (Кондак Предпразништву, глас 3.: Дјева данас иде да неизречено роди Превечно Слово у пећини: Весели се васељено, слушајући, и прослави са анђелима и пастирима, Превечнога Бога, Који је желео да нам се јави као мало Дете.)

Најчитаније